aromele iernii

Aromele iernii

Însuflețită de tradiții și obiceiuri din cele mai diverse, coacerea alimentelor este folosită în gospodării încă din anul 3000 î.Hr., în Egipt. În prezent, prăjiturile și torturile „îndulcesc” mesele la ocazii speciale, evenimente festive sau de sărbători, iar fiecare țară din lume celebrează propriul desert tradițional, creându-și propria atmosferă de iarnă, cu ocazia sărbătorilor. Indiferent de aromele și ingredientele tradiționale preferate, cu o simplă atingere de abur în timpul preparării, puteți oferi desertului dumneavoastră, aromele unice ale iernii, pline de parfum și savoare. Cu ajutorul cuptoarelor cu abur de la Electrolux, puteți obține o crustă crocantă la exterior și o textură pufoasă și ușoară la interior, demne de un adevărat maestru patiser.

 Cozonac (România)

Dulce, savuros, aromat, cu stafide, nuci, ciocolată sau rahat, cozonacul este o prajitură tradițională românească, nelipsită de pe mesele festive de sărbători. Cu o istorie îndelungată și cu rețete îmbogațite diferit de mai multe popoare europene, cozonacul românesc este preparat din faină, lapte, zahăr, ouă, unt, drojdie, iar umplutura se pregatește dupa gust și influențele culinare adoptate de fiecare zonă a țării. După forma pe care o au, cozonacii pot fi simpli sau împletiți, drepți sau rotunzi, aceștia din urmă fiind specifici zonei Moldovei și cunoscuți sub numele de “babe”.


Turtă Dulce (Europa)

turta dulce

Turta dulce este un biscuite realizat din faină de grâu, zahăr, unt și diferite condimente puternic aromate, cum ar fi ghimbirul și scorțișoara, fiind un desert popular în multe țări europene, pe perioada sărbătorilor. Se spune că prima rețetă de turtă dulce a apărut în Grecia, în anul 2400 e.n., pâna în Evul Mediu rețeta devenind cunoscută și în alte părți ale Europei.

Makowiec (Polonia)

makowiec

În Polonia, pe perioada iernii și mai ales în luna decembrie și în preajma sărbătorilor, cel mai des întâlnit desert pe mesele polonezilor este un chec cu umplutură de mac, numit și „Makowiec”. Acesta se aseamănă cu o ruladă elvețiană și conține o umplutură de semințe de mac, miere, stafide, nuci și scorțișoară. Tradiția spune că, dacă doriți să aveți un an bogat, atunci trebuie să consumați mac înainte de Anul Nou.

Lussebullar (Suedia)

lussebullar

 „Lussebullar” este un desert festiv pregătit de suedezi, de mii de ani, pentru a o celebra pe Sfânta Lucia. Pe 13 decembrie, mulți copii din Suedia se trezesc dimineața, se îmbracă în haine tradiționale și cântă colinde, pentru a o sărbători pe cea care aduce lumina, în cea mai întunecată perioadă din an. Cu această ocazie, suedezii pregatesc tradiționala „lussebullar”, denumită și „turtița cu șofran”, făcută din grâu, unt, zahăr, șofran și stafide.

Panettone (Italia)

panettone

În timpul celor mai reci luni de iarnă din Italia, vă puteți îndulci cu un tort Panettone. Înalt și dulce, umplut cu stafide și aromat cu coajă de lămâie sau de portocală, originile acestui tort datează încă de pe vremea Imperiului Roman, când a fost pentru prima dată îndulcită cu miere, un tip de prăjitură dospită. În prezent, brutarii italieni produc numai în luna decembrie, aproximativ 117 milioane de torturi Panettone și Pandoro (un tort similar), în fiecare an.

Galette des Rois (Franța)

galette des rois

În Franța, pe perioada lunilor reci de iarnă, dar mai ales în luna ianuarie, veți întâlni în multe brutării și supermarketuri, tortul „Galette des Rois". Acesta este adesea umplut cu migdale sau cremă de vanilie, dar poate fi pregătit și cu o cremă de fistic. Începând cu secolul 14, tortul a fost servit în mod tradițional în data de 6 ianuarie, când se sărbătorește Boboteaza, iar în prezent, tortul „Galette des Rois" este un desert festiv extrem de apreciat, pe care francezii îl savurează de Anul Nou împreună cu prietenii și familia.

King Cake (Rusia)

king cake

În timpul iernilor reci din Rusia, tortul „King Cake”, denumit și „Korolevsky”, este pregătit în multe bucătării și cofetării, însă la origini era consumat doar de aristocrația marilor orașe imperiale ale Rusiei. Cu trei straturi și umpluturi delicioase de nuci, boabe de cacao și semințe de mac, tortul „King Cake” este perfect pentru momente festive.

 

infografic aromele iernii

 

Pentru a descarca infograficul cu Ingredientul Secret - Aromele iernii faceţi click aici 

 

Lussebullar - 24 de bucați

Timp de pregătire 25 minute | 180°C | Abur + Căldură | 300 ml apă

 

lussebularIngrediente:

200 g unt

5.5 g șofran

550 ml lapte (3% grăsime)

50 g drojdie proaspătă

2 ouă

1.5 kg zahăr granulat

1.6 kg faină

Topping

Stafide

 

Vedeţi reţeta completă
 

 

 

 Povestea ingredientelor
Urmăriţi povestea completă a călătoriei lui Tom şi a lui Rosie în Scoţia pentru a găsi ingredientele acestui fel de mâncare fantastic şi învăţaţi şi împărtăşiţi, cu Electrolux, cum să obţineţi cele mai bine arome din cele mai bune ingrediente
Descoperiţi mai multe


gatire la cuptorul cu abur

Avantajele gătitului la cuptorul cu abur
Aburul funcționează în armonie cu căldura și vă ajută să gătiți toate rețetele dumneavoastră preferate. Carnea este mai fragedă, iar pâinea crește mai mult și vă veți uimi oaspeții de fiecare dată. Folosind un cuptor cu abur, puteți găti delicat la temperaturi mai mici și într-un mod mult mai sănătos.
Aflați mai multe despre gătitul cu abur 

reteta flan de capsuni

Rețetele Electrolux
Pe lângă ingredientele secrete, ne-am propus să împărtăşim din reţetele noastre. Veţi găsi idei care să vă inspire, de la deserturi aromate la feluri principale din diferite colţuri ale lumii.
Descoperiţi reţetele noastre

 

Alegeţi unde doriţi să afişaţi acest

Închidere

Ingredientul Secret

Aromele Italiei

Ingredientul secret al lunii februarie: Aromele Italiei

Gusturi rustice, simple, nenumărate rețete tradiționale, fiecare cu propria sa istorie culinară: bucătăria italiană! 

Read more

Ingredientul Secret

Aromele bucatariei nordice

Ingredientul secret al lunii ianuarie: aromele bucătăriei nordice

Simple, sănătoase, eficiente și absolut delicioase!

Read more

Ingredientul Secret

Usturoiul

Ingredientul secret al lunii noiembrie: Usturoiul

Aliment-minune, usturoiul este folosit în medicină, cosmetică și gastronomie.

Read more

Ingredientul Secret

Cartoful

Ingredientul secret al lunii octombrie: Cartoful

Cu peste 4000 de soiuri, cartoful conţine mai mult potasiu decât bananele.

Read more
 
Trimiteţi unui prieten

Trimite mai multor prieteni

Examinare e-mail Bună, Cred că v-ar putea interesa asta

Închidere