felii de capsuni

Cu o istorie de peste 2.200 de ani, capsunii s-au gasit inca din cele mai vechi timpuri atat pe continentul european, cat si pe cel american. Atat planta de capsun, cat si fructele sale, capsunele, au efect antibiotic, bactericid, antiinflamator, tonic, nutritiv reminalizant si de reducere a colesterolului, fiind deseori cultivata si folosita si in scop terapeutic, in afara celui culinar. 

Capsuna – istorie si traditii

capsuni in prim planPrimii capsuni de gradina au fost cultivati in Franta, la finalul secolului al XVIII-lea. Cu toate acestea, specii salbatice de capsuni au fost crescute inca din cele mai vechi timpuri, fiind mentionate in literatura de specialitate din Roma Antica. In acea vreme, capsunele erau folosite pentru tratarea melancoliei, lesinului, inflamatiilor, febrei, infectiilor, mirosului neplacut si a multor altor afectiuni.

Incepand cu 1300, francezii au inceput sa le foloseasca in scop decorativ, existand dovezi ca Charles al V-lea, regele Frantei intre 1364 si 1380 avea peste 1.200 de capsuni in gradina regala de la Luvru.

In scurt timp, popularitatea acestora a crescut, fiind utilizate atat in medicina, cat si in gastronomie, ritualuri de infrumusetare si multe altele. De exemplu, in Franta, capsunele erau folosite drept afrodisiac, o supa de capsune subtiata cu smantana, planta limba mielului si zahar fiind servita tinerilor casatoriti. De asemenea, in anumite zone ale Bavariei, persoanele din zonele rurale leaga cosuri cu capsune de coarnele vitelor, drept jertfa pentru elfi. 

Capsunele – beneficii 

vas cu capsuniIn scop terapeutic sunt folosite atat frunzele, cat si rizomul si fructele capsunului. Planta si fructele sunt bogate in vitamine (C, B1, B2, E), acid salicilic, elagic si pantotenic, proteine, saruri de potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fier, sodiu, proteine si zaharuri.
Astfel, capsunele sunt recomandate pentru tratarea reumatismului, afectiunilor renale, gutei, constipatiei, hipertensiunii arterioale, tulburarilor hepato-biliare, eczemelor, insomniilor, acneei, obezitatii si a multor altor afectiuni.

Acestea pot fi consumate atat proaspete, cat si uscate, murate, in compot, gem sau dulceata. De asemenea, poti fi depozitate proaspete pentru cateva zile in frigider, sau pot fi congelate pentru aproximativ 7 – 9 luni.

Prepararea si depozitarea capunelor

• Pot fi consumate proaspete, uscate, murate, in compot, gem sau dulceata.
• Pot fi depozitate proaspete in frigider pentru cateva zile, dupa ce sunt uscate si curatate de codite.
• Pot fi congelate si pastrate astfel pentru aproximativ 7 – 9 luni
• Pentru congelare, acestea trebuie spalate si uscate in prealabil, putand fi inghetate atat fierte, cat si in stare naturala.

Nutritie

• 8 capsune de marime medie asigura 140% din necesarul de vitamina C zilnic recomandat si 20% din acidul folic recomandat femeilor gravide.
• O cana de capsune are doar 55 de calorii.
• Capsunele contin un nivel foarte crescut de nitrati, care imbunatatesc circulatia sangelui si a oxigenului prin muschi. Astfel, acestea pot fi consumate inaintea antrenamentelor pentru o mai buna  anduranta si pentru o ardere accelerata a caloriilor
• Amestecate cu mierea, capsunele pot fi folosite pentru tratarea arsurilor si a inflamatiilor.
• Capsunele sunt extrem de eficiente si in tratarea tenului gras, cu tendinta acneica, pori dilatati si puncte negre, fiind recomandate mastile realizate din fructele proaspete, eventual amestecate cu zeama de lamaie si iaurt. 

Cuisine

Paste integrale cu sos de rosii si capsune
O reteta propusa de Anca Lungu, food blogger

paste integrale cu sos de capsuniIngrediente (2 portii):

250 g paste integrale uscate
3 linguri de ulei de masline extravirgin
200 de capsune proaspete
1 lingurita de otet balsamic
100 g de piure de rosii
Cateva fire de busuioc proaspat
Sare de marePiper negru proaspat rasnit

Cititi mai departe reteta completa



 

 

 

 







Povestea ingredientelor
Urmăriţi povestea completă a călătoriei lui Tom şi a lui Rosie în Scoţia pentru a găsi ingredientele acestui fel de mâncare fantastic şi învăţaţi şi împărtăşiţi, cu Electrolux, cum să obţineţi cele mai bine arome din cele mai bune ingrediente
Descoperiţi mai multe


Ingrediente favorite, un gust şi mai plăcut
Deschideţi o nouă lume a gustului cu ajutorul cuptorului Electrolux CombiSteam SousVide şi a aparatului de vidare SousVide pentru a păstra mai bine gustul şi substanţele nutritive ale ingredientelor
Aflaţi mai multe


gatire la cuptorul cu abur

Avantajele gătitului la cuptorul cu abur
Aburul funcționează în armonie cu căldura și vă ajută să gătiți toate rețetele dumneavoastră preferate. Carnea este mai fragedă, iar pâinea crește mai mult și vă veți uimi oaspeții de fiecare dată. Folosind un cuptor cu abur, puteți găti delicat la temperaturi mai mici și într-un mod mult mai sănătos.
Aflați mai multe despre gătitul cu abur

 

reteta flan de capsuni

Rețetele Electrolux
Pe lângă ingredientele secrete, ne-am propus să împărtăşim din reţetele noastre. Veţi găsi idei care să vă inspire, de la deserturi aromate la feluri principale din diferite colţuri ale lumii.
Vanilia şi căpşunile reprezintă o combinaţie clasică în această budincă de vară, uşor de pregătit şi cu aspect delicios.
Descoperiți rețeta de
  Flan de vanilie cu căpșuni

 

Alegeţi unde doriţi să afişaţi acest

Închidere

Ingredientul Secret

Mere de Voineşti

Ingredientul secret al lunii septembrie: Mărul

Frumosul de Voinești este un soi de măr specific românesc, originar din județul Dâmbovița.

Read more

Ingredientul Secret

Ingredientul secret al lunii august: Varza Kale

Kale este un tip de varză ce conţine mai mult calciu decât laptele.
Read more

Ingredientul Secret

quinoa

Ingredientul secret al lunii iulie: Quinoa

Supranumită „mama cerealelor”, quinoa este un ingredient versatil şi sănătos.

Read more

Ingredientul Secret

carne de vita

Ingredientul secret al lunii iunie: Carnea de vită

Carnea de vită este unul din cele mai preferate alimente la nivel mondial.

Read more
 
Trimiteţi unui prieten

Trimite mai multor prieteni

Examinare e-mail Bună, Cred că v-ar putea interesa asta

Închidere