tableta de ciocolata

Despre ciocolată

Cele mai vechi urme de cacao datează din 1400 î. Hr., fiind descoperite în timpul unor săpături în Honduras, în nişte vase de ceramică. Se crede că învelişul dulce din jurul bobului de cacao se folosea pe atunci la producerea unei băuturi alcoolice.
Cuvântul aztec „xocoatl" face referire tot la o băutură, făcută din boabe de cacao, care ne duce la originea cuvântului „ciocolată". De atunci, a trecut multă vreme până când oamenii au început să mănânce ciocolata, nu doar să o bea. O mare bucată de timp, ciocolata nu a fost caracterizată de gustul dulce care o defineşte în prezent.

Sănătate

Conform BMJ (British Medical Journal), consumată zilnic, în cantităţi mici, ciocolata neagră reduce riscul apariţiei bolilor de inimă cu 30%. O serie de alte studii arată că ciocolata ajută la reducerea colesterolului şi previne declinul cognitiv.

Sfaturi utile

inghetata cu glazura de ciocolataAlegerea
Reţetele cu ciocolată pot fi cu uşurinţă un succes dacă acest ingredient este ales după o regulă simplă – aspectul. Suprafaţa ciocolatei trebuie să fie netedă şi lucioasă. O suprafaţă albă şi prăfoasă poate indica faptul că produsul s-a topit şi s-a întărit la loc, ca urmare a depozitării în condiţii necorespunzătoare.Ciocolata păstrată în condiţii optime se rupe cu uşurinţă în bucăţi, fără să se fărâmiţeze.

Depozitarea

Ciocolata nu trebuie păstrată în congelator sau în frigider, întrucât poate apărea fenomenul de condensare atunci când este adusă la temperatura camerei, ceea ce o împiedică să se topească cum trebuie. O singură picătură de apă e suficientă pentru a schimba compoziţia ciocolatei.

ciocolata topita la bain-mariePrepararea
În ce priveşte ciocolata, metodele de preparare diferă în funcţie de reţetă. Pentru topire, se foloseşte fie inducţia, pentru a controla corespunzător nivelul de căldură, fie procedeul bain-marie. Se poate folosi şi cuptorul cu microunde, atâta timp cât acesta este oprit des pentru a amesteca ciocolata.

Ciocolată de casă Madras

Ingrediente pentru 6-8 porţii

100 ml de lapte
50 g de nucă de cocos rasă şi deshidratată
2 linguri de pudră de cacao neagră + 1 lingură pentru ornat
50 g de miere
200 g de ciocolată neagră, ruptă în bucăţi mici
150 g de unt nesărat
3 ouă potrivite, cu albuşul separat de gălbenuş
75 g de migdale mărunţite
100 g de zahăr pudră
300 ml de smântână pentru gătit
2 boabe de nucşoară, mărunţite alături de migdale

Mod de preparare – dificultate medie:

1. Se căptuşesc cu hârtie de copt baza şi marginile unei tăvi de 30x11 cm.
2. Se amestecă laptele, nuca de cocos deshidratată, cacaua şi mierea într-o cratiţă potrivită. La foc mediu şi amestecând constant, ingredientele se aduc în pragul fierberii, apoi se ia cratiţa de pe foc.

3. Se adaugă ciocolata şi untul şi se amestecă cu o lingură de lemn. Se adaugă şi gălbenuşurile, unul câte unul, apoi migdalele, nucşoara şi jumătate din zahăr.

4. Cu ajutorul unui mixer, se bat albuşurile, în timp ce se adaugă, linguriţă cu linguriţă, restul de zahăr, pentru a obţine un mereng moale. O treime din acest amestec se bate cu amestecul de ciocolată, apoi se adaugă peste merengul rămas şi se încorporează în acesta cât mai rapid şi mai uniform cu putinţă.

5. Se toarnă amestecul în tavă şi se ţine în cuptor timp de 40 de minute, la 180°C, selectând funcţia „25% abur + aer cald".

6. Prăjitura se lasă la răcit la temperatura camerei înainte de a fi băgată la frigider.

7. Pentru ornat, se foloseşte frişcă din smântână pentru gătit şi se presară pudră de cacao.

icon pdf Pentru a descarca iconograficul cu Ingredientul Secret - Ciocolată, faceţi click aici 

 

 

 Povestea ingredientelor
Urmăriţi povestea completă a călătoriei lui Tom şi a lui Rosie în Scoţia pentru a găsi ingredientele acestui fel de mâncare fantastic şi învăţaţi şi împărtăşiţi, cu Electrolux, cum să obţineţi cele mai bine arome din cele mai bune ingrediente
Descoperiţi mai multe


Ingrediente favorite, un gust şi mai plăcut
Deschideţi o nouă lume a gustului cu ajutorul cuptorului Electrolux CombiSteam SousVide şi a aparatului de vidare SousVide pentru a păstra mai bine gustul şi substanţele nutritive ale ingredientelor
Aflaţi mai multe


gatire la cuptorul cu abur

Avantajele gătitului la cuptorul cu abur
Aburul funcționează în armonie cu căldura și vă ajută să gătiți toate rețetele dumneavoastră preferate. Carnea este mai fragedă, iar pâinea crește mai mult și vă veți uimi oaspeții de fiecare dată. Folosind un cuptor cu abur, puteți găti delicat la temperaturi mai mici și într-un mod mult mai sănătos.
Aflați mai multe despre gătitul cu abur 

 

reteta flan de capsuni

Rețetele Electrolux
Pe lângă ingredientele secrete, ne-am propus să împărtăşim din reţetele noastre. Veţi găsi idei care să vă inspire, de la deserturi aromate la feluri principale din diferite colţuri ale lumii.
Inspirați-vă din rețetele noastre 

 

Alegeţi unde doriţi să afişaţi acest

Închidere

Ingredientul Secret

Aromele Italiei

Ingredientul secret al lunii februarie: Aromele Italiei

Gusturi rustice, simple, nenumărate rețete tradiționale, fiecare cu propria sa istorie culinară: bucătăria italiană! 

Read more

Ingredientul Secret

Aromele bucatariei nordice

Ingredientul secret al lunii ianuarie: aromele bucătăriei nordice

Simple, sănătoase, eficiente și absolut delicioase!

Read more

Ingredientul Secret

Aromele iernii

Ingredientul secret al lunii decembrie: aromele iernii

Iarna este sezonul coacerii şi al aromelor de sărbătoare! 

Read more

Ingredientul Secret

Usturoiul

Ingredientul secret al lunii noiembrie: Usturoiul

Aliment-minune, usturoiul este folosit în medicină, cosmetică și gastronomie.

Read more
 
Trimiteţi unui prieten

Trimite mai multor prieteni

Examinare e-mail Bună, Cred că v-ar putea interesa asta

Închidere