fum - afumarea mancaruirilor

Istoria tehnicii de afumare

Fumul a fost o componentă cheie în procesul de gătire înca din epoca neolitică, perioadă în care s-au descoperit pentru prima oară proprietățile sale de conservare. Sumerienii afumau peştele încă din anii 3500 î.Hr. În Roma Antică, brânzeturile erau atârnate la afumat în peșteri și pivnițe răcoroase. În China, în timpul Dinastiei Tang, caisele afumate reprezentau un deliciu regal preferat. Afumătorile, unde carnea și peştele erau conservate deasupra unui foc de lemne, ferite de elementele naturii, au devenit un standard pentru fermele din Europa Medievală.

Metode de afumare

bete din lemn

Există numeroase moduri de afumare a preparatelor, astfel încât acestea să capete o aromă deosebită. Pentru afumarea la rece, se utilizeză fumul canalizat de la un foc care arde mocnit, între 20°C și 30°C, pentru afumarea preparatelor care au fost conservate în prearabil, dar fără să fie gătite. Pentru afumarea la cald, preparatele trebuie să fie expuse la fumul unui foc mai puternic, între 60°C și 80°C. Astfel, acestea sunt atât afumate, cât și ușor gătite. Așchii de lemn sunt adesea adăugate pentru accentuarea gustului preparatelor. Afumarea ceaiului este un procedeu chinezesc – se utilizează o combinație de orez negătit, zahăr și ceai încălzite într-un wok acoperit, pentru a crea o aromă care să dea note dulci de fum cărnii de pasăre. Un alt tip de afumare este cel din timpul prăjirii, procedeu care combină afumarea cu prepararea mâncării la temperaturi ridicate.

Preparate afumate în jurul lumii

orez afumatÎn Europa de Nord, din Suedia până în Olanda, heringul afumat este rege! Și britanicii adoră heringul afumat la cald, care poartă denumirea de kippers, savurat la micul dejun. Pastrama de oaie afumată – pastirma -  este un preparat de bază în Turcia. Totodată, charqui din carne afumată de lamă este un preparat deosebit de apreciat în America Latină, în Anzi. În China, ceaiul se afumă pentru prepararea celebrului ceai lapsong souchong. Germanii afumă hameiul pentru a face berea neagră afumată rauch, iar ardeii mexicani chipotle sunt, de fapt, jalapeños afumați.

Savuraţi preparate cu arome deosebite și impresionaţi-i pe cei dragi cu tehnica gătitului prin afumare. Electrolux vă invită să încercaţi o rețetă savuroasă și ușoară, pentru o cină deosebită!

 Pentru a descarca iconograficul cu Ingredientul Secret - Fum, faceţi click aici 

Cuisine
Ton crud, afumat cu așchii de lemn natural, însoţit cu Granita de Mojito

Ingrediente pentru 4 porții:
300 g de file de ton proaspăt
50 g de așchii de barriques (butoaie folosite pentru învechirea whisky-ului)
sare grunjoasă

Pentru granita 100 ml de rom alb 4 limete (suc și coajă) 
200 ml de apă minerală
20 de frunze de mentă
50 g de zahăr brun  

Mod de preparare:
1. Se filetează tonul, apoi se pune într-o pungă vidată și se lasă la rece, la -18°C, pentru a împiedica acumularea de bacterii.
2. Se dezgheață fileurile de ton, se taie în stil tartar și se așază pe hârtie de copt.
3. Între timp, se dă foc așchiilor de lemn într-o oală veche. Se așază tigaia cu ton pe partea superioară a cuptorului, iar dedesubt se pune o altă tigaie plină cu gheață.
4. Se oprește arderea așchiilor de lemn acoperindu-le cu capacul tigăii și se mută în partea inferioară a cuptorului, se închide imediat ușa și se lasă fumul să se răspândească în cavitatea cuptorului. Se lasă peștele la afumat aproximativ 15 minute; 

Pentru granita, se amestecă ingredientele, se pune compoziția în congelator și se lasă la înghețat. Cu o lingură, se răzuiește până se obține consistența unei granita. Se așază pe o farfurie tonul tăiat cu un cuțit de patiserie și se presară desupra sare grunjoasă, apoi se garniseşte cu granita și frunze de mentă.    

 

 

 Povestea ingredientelor
Urmăriţi povestea completă a călătoriei lui Tom şi a lui Rosie în Scoţia pentru a găsi ingredientele acestui fel de mâncare fantastic şi învăţaţi şi împărtăşiţi, cu Electrolux, cum să obţineţi cele mai bine arome din cele mai bune ingrediente
Descoperiţi mai multe


gatire la cuptorul cu abur

Avantajele gătitului la cuptorul cu abur
Aburul funcționează în armonie cu căldura și vă ajută să gătiți toate rețetele dumneavoastră preferate. Carnea este mai fragedă, iar pâinea crește mai mult și vă veți uimi oaspeții de fiecare dată. Folosind un cuptor cu abur, puteți găti delicat la temperaturi mai mici și într-un mod mult mai sănătos.
Aflați mai multe despre gătitul cu abur 

reteta flan de capsuni

Rețetele Electrolux
Pe lângă ingredientele secrete, ne-am propus să împărtăşim din reţetele noastre. Veţi găsi idei care să vă inspire, de la deserturi aromate la feluri principale din diferite colţuri ale lumii.

 

Alegeţi unde doriţi să afişaţi acest

Închidere

Ingredientul Secret

Aromele Italiei

Ingredientul secret al lunii februarie: Aromele Italiei

Gusturi rustice, simple, nenumărate rețete tradiționale, fiecare cu propria sa istorie culinară: bucătăria italiană! 

Read more

Ingredientul Secret

Aromele bucatariei nordice

Ingredientul secret al lunii ianuarie: aromele bucătăriei nordice

Simple, sănătoase, eficiente și absolut delicioase!

Read more

Ingredientul Secret

Aromele iernii

Ingredientul secret al lunii decembrie: aromele iernii

Iarna este sezonul coacerii şi al aromelor de sărbătoare! 

Read more

Ingredientul Secret

Usturoiul

Ingredientul secret al lunii noiembrie: Usturoiul

Aliment-minune, usturoiul este folosit în medicină, cosmetică și gastronomie.

Read more
 
Trimiteţi unui prieten

Trimite mai multor prieteni

Examinare e-mail Bună, Cred că v-ar putea interesa asta

Închidere