dovleac taiat felii

Bucurați-vă de sezonul dovleacului testând cele mai savuroase reţete. Pe lângă gustul său deosebit, proprietăţile benefice ale dovleacului vă vor oferi un tonus excelent în sezonul rece. Electrolux vă invită să descoperiți savoarea dovleacului!

dovleac rotund feliatDovleacul - informaţii şi beneficii
Dovleacul se cultivă pe mari suprafeţe în regiunile temperate din toată lumea. Acesta încolţeşte cu uşurinţă din seminţe, însă preferă solurile uşoare, cu umiditate, având o rezistenţă scăzută la secetă sau îngheţ. Dovleacul trebuie păstrat în locuri răcoroase şi întunecate, menţinându-se astfel până la câteva săptămâni. Culoarea galben-portocalie a dovleacului se datorează faptului că acesta este plin de antioxidanţi şi betacaroten. Antioxidanţii împiedică apariţia bolilor cardiovasculare, iar betacarotenul din compoziţie conferă dovleacului proprietăţi antiinflamatoare, diminuând riscul apariţiei diabetului şi reglând valoarea glicemiei în sânge. Pulpa de dovleac conţine provitamina A, vitaminele E şi C, săruri minerale, hidraţi de carbon, protide, iar seminţele conţin magneziul care alungă oboseală şi lecitină care îmbunătăţeşte memoria.

retete cu dovleac si benefiicile dovleaculuiDovleacul în gastronomie
Există numeroase moduri de a prepară şi savura dovleacul: piure, supă-cremă, crud şi ras în salate, copt, sau chiar prăjit. Fiecare ţară a dezvoltat reţete specifice care utilizeză dovleacul drept ingredient principal. În Italia, risotto cremos este preparat cu piure de dovleac pentru a căpăta consistentă mai densă şi un gust mai dulceag. Friptura de dovleac reprezintă un preparat cu specific brazilian, care se serveşte alături de orez fiert. În America este utilizat în reţeta de plăcintă cu dovleac, iar în mai multe ţări este utilizat ca supă-cremă sau preparat piure ca garnitură pentru diverse reţete cu carne.

Dovleacul în culturile lumii
În cadrul sărbătorii de Halloween, felinarul-dovleac se bazează pe o veche legendă irlandeză exportată în Statele Unite ale Americii, care îl are drept personaj principal pe Jack o’Lantern, un spirit malefic ce cutreieră pământul, pentru că nu a fost primit nici în Răi, nici în Iad. Plecând de la acea poveste, nu doar irlandezii, ci şi alte popoare, fac felinare care să-i păzească de spiritele rele şi mai ales de Jack cel-fără-de-odihnă în seara de Halloween. Totodată, dovleacul se foloseşte în ritualurile din Ziua Morţilor din mai multe ţări americane.

Cuisine
reteta gnocchi cu dovleac si cartofi dulciGnocchi cu dovleac şi cartofi dulci
O rețetă de Péter Fördős, blogger culinar
Ingrediente pentru 4 porţii: 
jumătate de dovleac mai mic (300g)
300 g de cartofi dulci
400 g de făină albă
1 linguriţă de sare
puţin piper proaspăt măcinat
1linguriţă de praf de scorţişoară
3 linguri de ulei de măsline
60 g de unt
7-8 frunze de salvie proaspătă
parmezan  

Citiţi reţeta completă  

 

 

 Povestea ingredientelor
Urmăriţi povestea completă a călătoriei lui Tom şi a lui Rosie în Scoţia pentru a găsi ingredientele acestui fel de mâncare fantastic şi învăţaţi şi împărtăşiţi, cu Electrolux, cum să obţineţi cele mai bine arome din cele mai bune ingrediente
Descoperiţi mai multe


Ingrediente favorite, un gust şi mai plăcut
Deschideţi o nouă lume a gustului cu ajutorul cuptorului Electrolux CombiSteam SousVide şi a aparatului de vidare SousVide pentru a păstra mai bine gustul şi substanţele nutritive ale ingredientelor
Aflaţi mai multe


gatire la cuptorul cu abur

Avantajele gătitului la cuptorul cu abur
Aburul funcționează în armonie cu căldura și vă ajută să gătiți toate rețetele dumneavoastră preferate. Carnea este mai fragedă, iar pâinea crește mai mult și vă veți uimi oaspeții de fiecare dată. Folosind un cuptor cu abur, puteți găti delicat la temperaturi mai mici și într-un mod mult mai sănătos.
Aflați mai multe despre gătitul cu abur 

reteta flan de capsuni

Rețetele Electrolux
Pe lângă ingredientele secrete, ne-am propus să împărtăşim din reţetele noastre. Veţi găsi idei care să vă inspire, de la deserturi aromate la feluri principale din diferite colţuri ale lumii.
Inspirați-vă din rețetele noastre 

 

Alegeţi unde doriţi să afişaţi acest

Închidere

Ingredientul Secret

Aromele Italiei

Ingredientul secret al lunii februarie: Aromele Italiei

Gusturi rustice, simple, nenumărate rețete tradiționale, fiecare cu propria sa istorie culinară: bucătăria italiană! 

Read more

Ingredientul Secret

Aromele bucatariei nordice

Ingredientul secret al lunii ianuarie: aromele bucătăriei nordice

Simple, sănătoase, eficiente și absolut delicioase!

Read more

Ingredientul Secret

Aromele iernii

Ingredientul secret al lunii decembrie: aromele iernii

Iarna este sezonul coacerii şi al aromelor de sărbătoare! 

Read more

Ingredientul Secret

Usturoiul

Ingredientul secret al lunii noiembrie: Usturoiul

Aliment-minune, usturoiul este folosit în medicină, cosmetică și gastronomie.

Read more
 
Trimiteţi unui prieten

Trimite mai multor prieteni

Examinare e-mail Bună, Cred că v-ar putea interesa asta

Închidere