ingredientul secret: cartoful

Cartoful a fost descoperit în Peru, de către spanioli, în jurul anului 1530 și introdus, puțin după aceea, în Spania și în Italia.

Originar din Chiloè, arhipelag al Pacificului, la sud de Chile, Patata incașilor a fost importată în Spania și în țările din sudul Europei în jurul anului 1540. Patruzeci de ani mai târziu, amiralul englez Raleigh o introduce în Insulele Britanice și în Țările de Jos. În vremea aceea, cartoful era considerat toxic pentru om, deoarece, prin nivelul de otravă glycoalkaloid, se considera că provoacă lepra. Acesta nu servea decât la hrănirea vitelor.

În 1763, Antoine-Augustin Parmentier, un farmacist al armatelor franceze, face tot posibilul ca leguma să fie adoptată în Franța, încercând să găsească un leac al foametei. Planta nu era apreciată în Franța decât pentru calitățile ei ornamentale, primii cartofi introduși în alimentație având gust acru. Abia în 1771, Academia de Medicină din Paris conchide că tuberculul e nedăunător și recomandă folosirea sa.

cartofulInformații și beneficii. 
Cultivarea cartofilor este foarte ușoară. Pentru plantarea acestora este nevoie de tuberculi încolțiți și de un amestec de elemente favorabile dezvoltării lor armonioase. Cartofii se plantează în luna martie, după ce pământul s-a dezghețat.
Aceştia sunt cartofii de primăvară sau cartofii noi și vor putea fi recoltați începând cu luna iunie. Cei plantați mai târziu, în aprilie, vor fi recoltați în iulie-august și sunt cartofi de vară, iar cei plantați în mai-iunie sunt cartofii de toamnă și se recoltează în septembrie. 

• Cartofii reprezintă a patra sursă de energie alimentară după orez, grâu şi porumb.
• Cartofii sunt cele mai populare legume din lume, fiind cultivaţi în peste 120 de ţări şi consumați zilnic de peste un milliard de oameni.
• Sucul crud de cartof tratează aciditatea gastrică şi ulcerele, având un efect calmant şi cicatrizant asupra mucoaselor digestive. Este emolient, bun diuretic şi antispasmodic.
• Fierul, fosforul, calciul, magneziul și zincul din cartofi contribuie la construirea și menținerea structurii osoase.
• Fibrele, potasiul, vitamina C și vitamina B6 din cartof, împreună cu lipsa sa de colesterol, susțin sănătatea inimii.
• Cartoful este o sursă excelentă de carbohidrați, prezenți sub formă de amidon.
• Este eficient în tratarea arsurilor, degerăturilor, crăpăturilor pielii, ulceraţiilor şi edemelor pleoapelor.
• Împachetările cu cartofi acţionează asupra durerilor musculare şi articulare. 

cartofiCartoful în jurul lumii
Franța. Aligot este un preparat specific Franței, din regiunea L’Aubrac din Franța, iar ingredientele sale principale sunt cartofii și o brânză specială, Tomme de Laguiole sau Tomme d'Auvergne, acestora adăugându-li-se usturoi, smântână și unt.

Grecia. În Grecia, cartofii sunt consumați cu sos tzatziki.
Bulgaria. În bucătăria Bulgariei, unul dintre ingredientele principale este cartoful. Astfel, patatnik este un preparat tipic regiunii din Munții Rodopi, dar care este consumat și în alte părți ale Bulgariei. Este asemănător unei plăcinte și conține în principal cartofi rași, ceapă, mentă, uneori brânză și carne.

Informații amuzante

Cartoful a devenit primul aliment care a fost cultivat în spațiu, când s-au luat plante de cartof la bordul navetei spațiale Columbia, în 1995.

În trecut, cartofii nu erau folosiți doar ca sursă de hrană, incașii obișnuiau să țină un cartof în buzunar pentru a scăpa de durerea de măsea.
Există și cartofi albaștri, originari din America de Sud. Coaja lor este mov și devine albastră după gătire.

Un aperitiv îndrăgit de toată lumea, chipsurile, au fost invenţia unui bucătar enervat de un client pretenţios. La sfârşitul secolului al XIX-lea, cartofii prăjiţi în stil franţuzesc erau foarte apreciaţi. După ce a refuzat de mai multe ori comanda pe motiv că grosimea cartofilor era prea mare, bucătarul s-a răzbunat şi i-a trimis la masă cartofii tăiaţi atât de subţire încât nu putea folosi furculiţa pentru a-i servi. Ideea lui de răzbunare a transformat noul preparat în atracţia restaurantului care a început să-i comercializeze şi ambalaţi. 

cartof taiatUtilizare
Există diferite feluri de a prepara cartofii: piure, copți în coajă, fierți sau în abur, cartofi prăjiți sau chipsuri, tăiați cubulețe și copți, fierți cu smântână, fierți în tocăniță, rași și prăjiți sau făcuți găluște. Fiecare țară a dezvoltat rețete specifice, cum ar fi: pește pane cu cartofi prăjiți sau Fish & Chips, mâncarea simbol a Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, omletă cu cartofi – Spania, cartofi copți serviți cu carne tocată și sos lyonnaise – Franța.

Păstrare
Condițiile de păstrare a cartofilor trebuie respectate cu atenție, pentru a încetini procesul natural de descompunere a amidonului. Este crucial ca zona de păstrare să fie întunecată, bine aerisită și cu temperatura ideală de 4 grade. Cartofii nu trebuie păstrați în frigider. Temperaturile reci transformă amidonul cartofilor în zahăr, alterându-le gustul.

Cuisine
reteta negresa cu cartofIngrediente:
200 g de unt
400 g de zahăr
2 ouă
270 g de făină
1 baton de vanilie
30 g de cacao
1 linguriță de praf de copt
300 ml de lapte
150 g de nuci
un cartof de 200 g 

 

 

 Povestea ingredientelor
Urmăriţi povestea completă a călătoriei lui Tom şi a lui Rosie în Scoţia pentru a găsi ingredientele acestui fel de mâncare fantastic şi învăţaţi şi împărtăşiţi, cu Electrolux, cum să obţineţi cele mai bine arome din cele mai bune ingrediente
Descoperiţi mai multe


Ingrediente favorite, un gust şi mai plăcut
Deschideţi o nouă lume a gustului cu ajutorul cuptorului Electrolux CombiSteam SousVide şi a aparatului de vidare SousVide pentru a păstra mai bine gustul şi substanţele nutritive ale ingredientelor
Aflaţi mai multe


gatire la cuptorul cu abur

Avantajele gătitului la cuptorul cu abur
Aburul funcționează în armonie cu căldura și vă ajută să gătiți toate rețetele dumneavoastră preferate. Carnea este mai fragedă, iar pâinea crește mai mult și vă veți uimi oaspeții de fiecare dată. Folosind un cuptor cu abur, puteți găti delicat la temperaturi mai mici și într-un mod mult mai sănătos.
Aflați mai multe despre gătitul cu abur 

reteta flan de capsuni

Rețetele Electrolux
Pe lângă ingredientele secrete, ne-am propus să împărtăşim din reţetele noastre. Veţi găsi idei care să vă inspire, de la deserturi aromate la feluri principale din diferite colţuri ale lumii.
Inspirați-vă din rețetele noastre 

 

Alegeţi unde doriţi să afişaţi acest

Închidere

Ingredientul Secret

Aromele Italiei

Ingredientul secret al lunii februarie: Aromele Italiei

Gusturi rustice, simple, nenumărate rețete tradiționale, fiecare cu propria sa istorie culinară: bucătăria italiană! 

Read more

Ingredientul Secret

Aromele bucatariei nordice

Ingredientul secret al lunii ianuarie: aromele bucătăriei nordice

Simple, sănătoase, eficiente și absolut delicioase!

Read more

Ingredientul Secret

Aromele iernii

Ingredientul secret al lunii decembrie: aromele iernii

Iarna este sezonul coacerii şi al aromelor de sărbătoare! 

Read more

Ingredientul Secret

Usturoiul

Ingredientul secret al lunii noiembrie: Usturoiul

Aliment-minune, usturoiul este folosit în medicină, cosmetică și gastronomie.

Read more
 
Trimiteţi unui prieten

Trimite mai multor prieteni

Examinare e-mail Bună, Cred că v-ar putea interesa asta

Închidere