scoici
In limba romana, termenul „scoica” provine din cuvantul „skolika” din slava, care inseamna „coaja”. Acestea fac parte din familia molustelor bivalve, impreuna cu stridiile si midiile. Spre deosebire de alte bivalve, scoicile traiesc ingropate in nisip sau pe fundul marii si se pot deplasa cu usurinta.

Acestea au fost consumate si savurate inca din cele mai indepartate timpuri. Mai mult decat atat, scoicilor le-au fost atribuite si alte intrebuintari, ele fiind, de exemplu, folosite de catre populatiile indigene din America de Nord ca moneda.

Scoicile – Informatii nutritionale

scoici in cratitaScoicile sunt benefice organismului datorita faptului ca sunt sarace in grasimi si bogate in fier, vitamina B12 si proteine. Acestea au un aport mai mare de proteine decat carnea de vita macra, 100 g de scoici asigurand peste jumatate din necesarul zilnic de proteine recomandat unui adult, spre deosebire de carnea de vita care asigura doar 28%. Mai mult decat atat, doar 6 grame de scoici asigura 100% din doza zilnica recomandata de vitamina B12. De asemenea, scoicile sunt foarte bogate in minerale sanatoase precum seleniu, zinc, magneziu si potasiu. Nu in ultimul rand, scoicile se afla printre cele mai bogate alimente in fier, conform clasificarii realizate de WebMD si de blogul BBC Good Food*.

Prepararea si servirea scoicilor

scoici in farfurieScoicile pot fi recoltate si consumate pe tot parcursul anului. Inainte de preparare, pentru a te asigura ca scoicile sunt proaspete, verifica daca acestea au un miros placut si nu uita sa le speli cu atentie. Ele pot fi consumate crude, coapte, prajite sau fierte in abur de apa sau de vin alb, pana li se deschid cochiliile.

Scoicile pot fi conservate pana la 3 luni prin intermediul congelarii. Pentru a le pregati, ele trebuie clatite cu apa sarata, puse intr-un recipient impreuna cu sucul lor si acoperite cu apa cu sare.

Incearca si tu ingredientul secret al lunii octombrie si descopera o noua experienta culinara!

O selecție de scoici comestibile

Scoicile Carril, Galicia, Nordul Spaniei

În Carril, în Nord-Vestul Spaniei, în luna august este organizat Festivalul Anual al Scoicilor, dedicat speciei locale de scoici Carril, despre care se spune că sunt cele mai bune din lume. Aceste scoici sunt proaspăt culese din Estuarul Arousa, ele păstrându-și astfel aroma lor distinctă și o savoare deosebită.

O reţetă specială: Quiche Lorraine cu scoici

Ingrediente
Pentru Blat
250 g faina
125 g unt
sare de mare proaspat rasnita
1 galbenus
50 ml de apa
ulei
1kg boabe de fasole

Pentru Umplutura
400 g scoici
2 oua
1 galbenus
200 ml lapte
200 ml smantana pentru gatit
1 lingura de nucsoara
120 g branza Gruyere
ulei de masline
sare
piper

Preparare:

Preparare blat
Se amesteca faina, sarea de mare proaspat rasnita si untul. Se incorporeaza un galbenus si 50 ml de apa. Aluatul astfel obtinut se va odihni 30 de minute la frigider.
Se unge o tava cu putin ulei de masline si se preincalzeste cuptorul pana ajunge la 180 grade.
Dupa cele 30 de minute se presara faina pe blatul de lucru si se intinde aluatul intr-o foaie cu grosimea de 3-4 milimetri. Se pune blatul in forma de quiche, iar peste el se pune o hartie de copt pe care se pun boabele de fasole, asigurandu-se astfel presarea blatului si coacerea lui uniforma
Se lasa 5 minute la cuptor la 180 grade, dupa care se scoate blatul de la cuptor si se indeparteaza foaia de copt si fasolea

Preparare umplutura
Se curata, se spala scoicile, apoi se dau cu sare si piper si se soteaza in putin ulei de masline.  
Separat se amesteca doua oua si un galbenus, 200 ml lapte, 200 ml smantana pentru gatit, o lingura de nucsoara, sare, piper.
Se asaza pe blatul pregatit scoicile si un strat de branza Gruyere,  dupa care se toarna compozitia de lapte, smantana, oua si nucsoara.
Se pune tava in cuptorul incins la 180 de grade pentru 25 de minute.
Dupa cele 25 minute se pune pe deasupra restul de branza Gruyere si se reintroduce quiche-ul la cuptor pe programul de gratinat, 5 minute, la 230 grade.

Acum quiche-ul e gata! Pofta buna!

Povestea ingredientelor
Urmăriţi povestea completă a călătoriei lui Tom şi a lui Rosie în Scoţia pentru a găsi ingredientele acestui fel de mâncare fantastic şi învăţaţi şi împărtăşiţi, cu Electrolux, cum să obţineţi cele mai bine arome din cele mai bune ingrediente
Descoperiţi mai multe


Ingrediente favorite, un gust şi mai plăcut
Deschideţi o nouă lume a gustului cu ajutorul cuptorului Electrolux CombiSteam SousVide şi a aparatului de vidare SousVide pentru a păstra mai bine gustul şi substanţele nutritive ale ingredientelor
Aflaţi mai multe

 

Alegeţi unde doriţi să afişaţi acest

Închidere

Ingredientul Secret

Aromele Italiei

Ingredientul secret al lunii februarie: Aromele Italiei

Gusturi rustice, simple, nenumărate rețete tradiționale, fiecare cu propria sa istorie culinară: bucătăria italiană! 

Read more

Ingredientul Secret

Aromele bucatariei nordice

Ingredientul secret al lunii ianuarie: aromele bucătăriei nordice

Simple, sănătoase, eficiente și absolut delicioase!

Read more

Ingredientul Secret

Aromele iernii

Ingredientul secret al lunii decembrie: aromele iernii

Iarna este sezonul coacerii şi al aromelor de sărbătoare! 

Read more

Ingredientul Secret

Usturoiul

Ingredientul secret al lunii noiembrie: Usturoiul

Aliment-minune, usturoiul este folosit în medicină, cosmetică și gastronomie.

Read more
 
Trimiteţi unui prieten

Trimite mai multor prieteni

Examinare e-mail Bună, Cred că v-ar putea interesa asta

Închidere