sfecla

Sfecla a fost introdusă în gastronomie din cele mai vechi timpuri, în prezent fiind consumată atât fiartă sau crudă, cât și coaptă sau murată, precum garnitură, salată, în supă, borș sau chiar și în deserturi.Sfecla roșie – o scurtă istorie 

Cultivată încă din cele mai vechi timpuri, sfecla era adusă ofrandă zeilor, considerându-se că valora greutatea ei în argint. Romanii au început să o cultive, preparându-o împreună cu miere și vin. Apicius, renumitul gastronom român, autor al lucrării „De re coquinaria”, includea sfecla în rețete de supă și recomanda chiar utilizarea ei în pregătirea unei salate cu dressing de muștar, ulei și oțet.

Pe parcursul istoriei, proprietățile medicinale ale sfeclei au început să capete importanță, ea fiind utilizată în tratarea febrei, rănilor și a unor diferite probleme dermatologice.

sfecla radacinaÎn acea vreme, sfecla avea rădăcină lunguiață și subțire și semăna cu un morcov. Forma rotunjtă a rădăcinii a luat naștere în secolul XVI și a devenit foarte apreciată în Europa de Est 200 de ani mai târziu. Rădăcina sfeclei roșii conține potasiu, magneziu și fier, dar și vitaminele A, B6 și C și acid folic. Mai mult, proteinele, antioxidanții și fibrele din sfeclă roșie o fac un aliment foarte sănătos.    


Sfecla roșie în gastronomie  

supa sfeclaSfecla este utilizată în aproape toate bucătăriile lumii, fiind consumată atât în garnituri și salate, cât și în supe, borșuri sau deserturi. De exemplu, în bucătăria indiană, sflecla este tocată, fiartă, condimentată și servită ca garnitură, pe când în Rusia și Ucraina se prepară un borș de sfeclă, care este dată prin răzătoare sau tocată. Acesta se servește rece sau cald, cu smântână, lapte bătut, kefir sau iaurt. În zona asiatică, sfecla este consumată crudă sau murată, iar în Australia sfecla este inclusă în rețetele de hamburgeri.    

Datorită pigmentului care îi dă culoarea, numit beta cianină, sfecla este folosită și în medicină sau drept colorant alimentar. Mai mult, femeile din culturile celtice timpurii foloseau sfecla pentru a-și colora buzele și obrajii.     

Clatite americane cu sfeclă
O rețetă propusă de Anca Lungu, food blogger

Ingrediente:
clatite americane cu sfeclaUn ou 250 g de făină 
Două lingurițe de praf de copt 
190 ml de suc de mere 
125 g de sfeclă roșie fiartă 
O linguriță de scorțișoară 
Ulei vegetal pentru prăjit 
Miere pentru servit 
Un praf de sare  
Unt  

Citiţi mai departe reţeta completă  

 

 

 Ingrediente favorite, un gust şi mai plăcut
Deschideţi o nouă lume a gustului cu ajutorul cuptorului Electrolux CombiSteam SousVide şi a aparatului de vidare SousVide pentru a păstra mai bine gustul şi substanţele nutritive ale ingredientelor
Aflaţi mai multe


Povestea ingredientelor
Urmăriţi povestea completă a călătoriei lui Tom şi a lui Rosie în Scoţia pentru a găsi ingredientele acestui fel de mâncare fantastic şi învăţaţi şi împărtăşiţi, cu Electrolux, cum să obţineţi cele mai bine arome din cele mai bune ingrediente
Descoperiţi mai multe 

Alegeţi unde doriţi să afişaţi acest

Închidere

Ingredientul Secret

Aromele Italiei

Ingredientul secret al lunii februarie: Aromele Italiei

Gusturi rustice, simple, nenumărate rețete tradiționale, fiecare cu propria sa istorie culinară: bucătăria italiană! 

Read more

Ingredientul Secret

Aromele bucatariei nordice

Ingredientul secret al lunii ianuarie: aromele bucătăriei nordice

Simple, sănătoase, eficiente și absolut delicioase!

Read more

Ingredientul Secret

Aromele iernii

Ingredientul secret al lunii decembrie: aromele iernii

Iarna este sezonul coacerii şi al aromelor de sărbătoare! 

Read more

Ingredientul Secret

Usturoiul

Ingredientul secret al lunii noiembrie: Usturoiul

Aliment-minune, usturoiul este folosit în medicină, cosmetică și gastronomie.

Read more
 
Trimiteţi unui prieten

Trimite mai multor prieteni

Examinare e-mail Bună, Cred că v-ar putea interesa asta

Închidere