somon intreg

file de somonSomonul aparţine familiei Salmonidae şi este înrudit cu păstrăvul, păstrăvul auriu arctic, lipanul şi morunul. Este originar din afluenţii Atlanticului de Nord (genul Salmo) şi Oceanului Pacific (genul Oncorhynchus). 

Cei mai mulţi somoni sunt anadromi - migrează dinspre mare în amonte; prind viaţă în râuri, călătoresc spre mare, după care se întorc în acelaşi râu pentru a-şi depune icrele. Somonii fac această călătorie cu ajutorul simţului lor olfactiv foarte bine dezvoltat. Cea mai mare specie de salmonide poate ajunge până la 2 m lungime.

Peştele este un element important în alimentația oamenilor cel puţin din era Paleoliticului; osemintele vechi de 40.000 ale omului de la Tianyuan arată că acesta consuma cu regularitate peşte de apă dulce.

Sustenabilitate
Somonul ce este comercializat purtând sigla ecologică MSC (Marine Stewardship Council), provine de la crescătorii sustenabile.www.msc.org 

file de somon preparat la gratarSănătate
În afară de faptul că e delicios, somonul este bogat în acizi graşi Omega 3, esenţiali pentru sănătate. Corpul omenesc nu produce aceşti acizi, motiv pentru care trebuie preluaţi în mod regulat din alimentaţie. Somonul mai conţine şi aminoacizi esenţiali, care ajută la menţinerea masei musculare, dar şi proteine, care susţin un nivel al metabolismului care permite pierderea în greutate*.
Sfaturi utile
Alegerea
Somonul proaspăt ar trebui să aibă pielea netedă şi umedă. Dacă peştele cumpărat este întreg, ochii trebuie să fie limpezi. Dacă este proaspăt, nu va avea mirosul puternic specific peştelui.
Depozitarea
Somonul proaspăt trebuie consumat în două zile; în caz contrar, ar trebui congelat. Odată congelat şi decongelat, e recomandabil ca somonul să nu fie congelat din nou.
Prepararea
Pentru prepararea somonului trebuie urmate aceleaşi reguli de siguranţă ca în cazul cărnii crude. Asiguraţi-vă că a fost gătit în întregime; gătită corespunzător, carnea somonul va fi fermă, suculentă şi se va desprinde în „fulgi”.

Cuisine

File de somon - Rețeta  Minei Ivanovic, optimizată pentru Gama CombiSteam
Ingrediente pentru 4 porţii
2 fileuri de somon (800 g în total)
Plante aromatice şi condimente după gust:
Mărar, tarhon, sare afumată, piper, pudră de ghimbir
Ulei de măsline extravirgin
Lămâie

file de somon la cuptorMod de preparare
1. Se așază somonul pe partea cu pielea într-o tavă unsă cu ulei.
2. Se adaugă plantele aromatice şi condimentele şi se introduce tava în cuptor.
3. Se toarnă 300 ml de apă în compartimentul special al cuptoarelor CombiSteam.
4. Se selectează funcţia „50% abur, 50% convecţie” la 85°C şi se lasă tava în cuptor timp de 20 de minute.

5. Odată scos din cuptor, somonul se pune într-o farfurie şi se toarnă puţin ulei de măsline deasupra.
6. Somonul se servește alături de salată şi lămâie.

 Pentru a descarca iconograficul cu Ingredientul Secret - Somon, faceţi click aici



 

 

 

 







Povestea ingredientelor
Urmăriţi povestea completă a călătoriei lui Tom şi a lui Rosie în Scoţia pentru a găsi ingredientele acestui fel de mâncare fantastic şi învăţaţi şi împărtăşiţi, cu Electrolux, cum să obţineţi cele mai bine arome din cele mai bune ingrediente
Descoperiţi mai multe


Ingrediente favorite, un gust şi mai plăcut
Deschideţi o nouă lume a gustului cu ajutorul cuptorului Electrolux CombiSteam SousVide şi a aparatului de vidare SousVide pentru a păstra mai bine gustul şi substanţele nutritive ale ingredientelor
Aflaţi mai multe


gatire la cuptorul cu abur

Avantajele gătitului la cuptorul cu abur
Aburul funcționează în armonie cu căldura și vă ajută să gătiți toate rețetele dumneavoastră preferate. Carnea este mai fragedă, iar pâinea crește mai mult și vă veți uimi oaspeții de fiecare dată. Folosind un cuptor cu abur, puteți găti delicat la temperaturi mai mici și într-un mod mult mai sănătos.
Aflați mai multe despre gătitul cu abur 

reteta flan de capsuni

Rețetele Electrolux
Pe lângă ingredientele secrete, ne-am propus să împărtăşim din reţetele noastre. Veţi găsi idei care să vă inspire, de la deserturi aromate la feluri principale din diferite colţuri ale lumii.
Inspirați-vă din rețetele noastre 

 

Alegeţi unde doriţi să afişaţi acest

Închidere

Ingredientul Secret

Ingredientul secret al lunii august: Varza Kale

Kale este un tip de varză ce conţine mai mult calciu decât laptele.
Read more

Ingredientul Secret

quinoa

Ingredientul secret al lunii iulie: Quinoa

Supranumită „mama cerealelor”, quinoa este un ingredient versatil şi sănătos.

Read more

Ingredientul Secret

carne de vita

Ingredientul secret al lunii iunie: Carnea de vită

Carnea de vită este unul din cele mai preferate alimente la nivel mondial.

Read more

Ingredientul Secret

sofran

Ingredientul secret al lunii mai: Șofranul

Șofranul este o plantă din care se extrage cel mai scump condiment din lume. 

Read more
 
Trimiteţi unui prieten

Trimite mai multor prieteni

Examinare e-mail Bună, Cred că v-ar putea interesa asta

Închidere