sparanghel pe masa din bucatarie

Sparanghelul - istorie și alte informații

legatura de sparanghelSparanghelul a început să fie cultivat în anii 3000 î.Hr., în estul Mediteranei. Metoda de preparare a sparanghelului se regăsește în cea mai veche carte de bucate, De re coquinaria, scrisă de gastronomul Marcus Gavius Apicius. De asemenea, împăratul Augustus Octavian Cezar este cunoscut pentru inventarea expresiei „velocius quam asparagi conquantur” (mai repede decât fierberea sparanghelului), asociată acțiunilor de scurtă durată, inițiate brusc, rapid. 
  
În prezent, sparanghelul crește în soluri nisipoase, în Europa, Africa, Asia și America de Nord și de Sud. În Europa, sezonul de recoltare durează din aprilie până la finalul lunii iunie. 
  
Sparanghelul - beneficii și preparare 
  
sparanghel pregatit pe plita electroluxAvând efect anti-îmbătrânire, anti-inflamator și chiar afrodisiac, sparanghelul este cu adevărat un aliment deosebit care poate fi integrat într-o multitudine de rețete. Provenind din familia Liliaceae (alături de ceapă, praz și usturoi), sparanghelul are un număr scăzut de calorii și nu conține grăsimi. De asemenea, acesta conține numeroși nutrienți, fiind o sursă importantă de vitamina C, K acid folic, potasiu și mangan. 
  
Acesta poate fi găsit în trei culori, respectiv verde, violet și alb, cel verde fiind sortimentul cel mai des întâlnit în supermarketuri, iar cel alb fiind considerat o delicatesă. Secretul preparării perfecte a sparanghelului este gătirea cu abur sau prăjirea ușoară, nu fierberea. Astfel, sparanghelul va avea o textură mai fermă și își va păstra și nutrienții. 
  
Cuisine

sparanghelSparanghel dublu gătit, cu flori de rozmarin 
O rețetă propusă de Paolo Pettenuzzo 
Executive Chef Electrolux Grand Cuisine 
Recomandare: este o garnitură excelentă, mai ales pentru pește  
  
Ingrediente: 
Sparanghel 
Unt 
Flori de rozmarin 
Fulgi de sare 
  
Mod de preparare: 
1. Decojiți baza sparanghelului, puneți-l în pungi de vidat și vidați-l 100%. 
2. Pregătiți cuptorul și coaceți sparanghelul folosind Funcția Abur, la 95°C, pentru 6 minute. 
3. Topiți niște unt nesărat într-o tigaie mare, aduceți-l la 85°C (aproape de fierbere) și infuzați-l cu florile de rozmarin pentru 2 minute. 
4. Scoateți sparanghelul din cuptor, deschideți punga de vidat și puneți-l în tigaie. Acoperiți tigaia cu un capac, stingeți focul și lăsați preparatul să se odihnească pentru 20 de minute. 
5. Scoateți sparanghelul și florile de rozmarin din unt, puneți-le pe farfurie și asezonați cu fulgi de sare.  
6. Serviți cu flori de rozmarin proaspăt presărate pe deasupra. 
  
Poftă bună! 



 

 

 

 

 







Ingrediente favorite, un gust şi mai plăcut
Deschideţi o nouă lume a gustului cu ajutorul cuptorului Electrolux CombiSteam SousVide şi a aparatului de vidare SousVide pentru a păstra mai bine gustul şi substanţele nutritive ale ingredientelor
Aflaţi mai multe



Povestea ingredientelor
Urmăriţi povestea completă a călătoriei lui Tom şi a lui Rosie în Scoţia pentru a găsi ingredientele acestui fel de mâncare fantastic şi învăţaţi şi împărtăşiţi, cu Electrolux, cum să obţineţi cele mai bine arome din cele mai bune ingrediente
Descoperiţi mai multe

inghetata cu sparanghel

Reţetele Electrolux

Pe lângă ingredientele secrete, ne-am propus să împărtăşim din reţetele noastre. Veţi găsi idei care să vă inspire, de la deserturi aromate la feluri principale din diferite colţuri ale lumii.
Şi pentru că luna aceasta este dedicata sparanghelului vă propunem un deser răcoros.

Reţetă pentru Îngheţată de sparanghel 

 

Alegeţi unde doriţi să afişaţi acest

Închidere

Ingredientul Secret

Usturoiul

Ingredientul secret al lunii noiembrie: Usturoiul

Aliment-minune, usturoiul este folosit în medicină, cosmetică și gastronomie.

Read more

Ingredientul Secret

Cartoful

Ingredientul secret al lunii octombrie: Cartoful

Cu peste 4000 de soiuri, cartoful conţine mai mult potasiu decât bananele.

Read more

Ingredientul Secret

Mere de Voineşti

Ingredientul secret al lunii septembrie: Mărul

Frumosul de Voinești este un soi de măr specific românesc, originar din județul Dâmbovița.

Read more

Ingredientul Secret

Ingredientul secret al lunii august: Varza Kale

Kale este un tip de varză ce conţine mai mult calciu decât laptele.
Read more
 
Trimiteţi unui prieten

Trimite mai multor prieteni

Examinare e-mail Bună, Cred că v-ar putea interesa asta

Închidere