aromele bucatariei nordice

 

#SecretIngredient

 

Arome din bucătăria nordică

În mod tradițional, bucătăria nordică are la bază ingrediente ce pot fi găsite în munți, regiunile sălbatice sau de coastă. Ea este diferită, din multe privințe, de influențele culinare din zonele continentale vecine, rețetele concentrându-se îndeosebi pe carne de vânat și pește. Pentru multe preparate tradiționale din această regiune se folosesc ingrediente conservate, din cauza iernilor lungi. Astfel de ingrediente sunt: peștele, precum somonul și heringul, carne și vânat de elan sau căprioară, legume ca sfecla roșie, păstârnac, cartofi, varză, fasole și cereale sau fructe precum mere, pere, prune, afine și merișoare.

Preparatul cel mai des asociat cu Suedia este "köttbullar" sau chiftele. Chiftelele sunt servite cu cartofi la cuptor sau piure, sos de merișoare și un sos brun făcut din smântână, fiind de obicei consumate la prânz sau cină. În Danemarca, "smørrebrød", un sandwich de secară cu diferite topping-uri, este o masă tipică de prânz, în Norvegia peștele se regăsește cu ușurință în majoritatea meniurilor, în timp ce Finlanda este influențată atât de bucătăria nordică, cât și de cea estică. Aici veți găsi carne de vânat, pește, chiftele, dar și patiserie din regiunea Karelia. 

 

“Super-alimente” din nord- Sănătoase și savuroase

Multe dintre ingredientele tradiționale nordice conțin acizi grași, zaharuri și săruri care pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale și îmbunătățirea sensibilității la insulină. Câteva exemple de "Super-alimente” din nordul Europei sunt:

1. Somonul - Este bogat în Omega 3, proteine, vitaminele B și D, seleniu și magneziu. Omega 3 este importantă pentru funcțiile noastre cerebrale, vase și ochi, dar și pentru sistemul nostru nervos.

2. Afinele - Conțin antioxidanti, care protejează celulele corpului și contribuie la menținerea sănătății ochilor odată cu înaintarea în vârstă. Afinele conțin de asemenea, substanțe care sunt anti-cancerigene.

3. Secara și pâinea de secară - Sunt o sursă bună de fibre dietetice, magneziu, fier și zinc. Aceasta oferă o saturație mai bună și un nivel stabil de zahăr în sânge.

 

sandwich somon secara 1. Sandwich cu pâine prăjită de secară

Este un aperitiv delicios și des întâlnit pe mesele tradiționale scandinave. Începeți prin a amesteca smântână cu mărar proaspăt și un praf de sare. Treceți prin răzătoare feniculul și amestecați-l cu suc de lămâie. Prăjiți pâinea, apoi acoperiți-o cu unt. Adăugați peste somon, crema cu mărar și feniculul.

supa napi2. Supă cremă de napi

Cremoasă, fină și consistentă. Această supă cremă de napi este gata în 40 de minute! Poate fi preparată și cu câteva zile înainte de servire, dacă este menținută la frigider. Doar sotați legumele în unt, adăugați apă și stoc de supă și lăsați-o să fiarbă. Se servește cu iaurt cu mărar și mere uscate.

carne sous vide3. Carne de vânat gătită încet

Gătitul la SousVide poate suna dificil, dar este, de fapt, incredibil de simplu! Sigilați legumele într-o pungă vidată, folosind un aparat de vidare SousVide și pregătiți o altă pungă pentru carne. Ambele pungi vidate puneți-le în cuptorul SousVide pentru aproximativ 2 - 2 ore și jumătate. Separat, puneți afine în apă clocotită și un strop de oțet și lăsați apoi să se răcească la frigider până la momentul servirii.

4. Pere fierte în vin roșu

Va fi greu să vă abțineți să nu gustați din pere în timp ce le pregătiți, având în vedere miresmele de vin roșu, scorțișoară și vanilie care vă vor inunda bucătăria. Fierbeți perele timp de 40 de minute si serviți-le imediat sau după răcire, împreună cu frișcă cu vanilie și miere.

 

Pentru a descărca infograficul cu Ingredientul Secret - Aromele bucătăriei nordice faceţi click aici infografic arome nordice

 

Pere fierte în vin cu cremă de vanilie și miere

Timp de gătire: 40 de minute

Ingrediente:

reteta para fiarta in vin

Pentru 4 pere decojite:

500 ml. vin roșu sec

20 ml. apă rece

200 gr. zahăr brun

2 bucăți de scorțișoară

1 păstaie de vanilie

 

Pentru crema de vanilie:

20 ml. smântână lichidă (40% grăsime)

2,5 gr. de semințe de vanilie

Miere

 

Vedeți rețeta completă




 

 

 

 







Povestea ingredientelor
Urmăriţi povestea completă a călătoriei lui Tom şi a lui Rosie în Scoţia pentru a găsi ingredientele acestui fel de mâncare fantastic şi învăţaţi şi împărtăşiţi, cu Electrolux, cum să obţineţi cele mai bine arome din cele mai bune ingrediente
Descoperiţi mai multe


gatire la cuptorul cu abur

Avantajele gătitului la cuptorul cu abur
Aburul funcționează în armonie cu căldura și vă ajută să gătiți toate rețetele dumneavoastră preferate. Carnea este mai fragedă, iar pâinea crește mai mult și vă veți uimi oaspeții de fiecare dată. Folosind un cuptor cu abur, puteți găti delicat la temperaturi mai mici și într-un mod mult mai sănătos.
Aflați mai multe despre gătitul cu abur 

reteta flan de capsuni

Rețetele Electrolux
Pe lângă ingredientele secrete, ne-am propus să împărtăşim din reţetele noastre. Veţi găsi idei care să vă inspire, de la deserturi aromate la feluri principale din diferite colţuri ale lumii.
Descoperiţi reţetele noastre

 

Alegeţi unde doriţi să afişaţi acest

Închidere

Ingredientul Secret

Aromele Italiei

Ingredientul secret al lunii februarie: Aromele Italiei

Gusturi rustice, simple, nenumărate rețete tradiționale, fiecare cu propria sa istorie culinară: bucătăria italiană! 

Read more

Ingredientul Secret

Aromele iernii

Ingredientul secret al lunii decembrie: aromele iernii

Iarna este sezonul coacerii şi al aromelor de sărbătoare! 

Read more

Ingredientul Secret

Usturoiul

Ingredientul secret al lunii noiembrie: Usturoiul

Aliment-minune, usturoiul este folosit în medicină, cosmetică și gastronomie.

Read more

Ingredientul Secret

Cartoful

Ingredientul secret al lunii octombrie: Cartoful

Cu peste 4000 de soiuri, cartoful conţine mai mult potasiu decât bananele.

Read more
 
Trimiteţi unui prieten

Trimite mai multor prieteni

Examinare e-mail Bună, Cred că v-ar putea interesa asta

Închidere