Acest site web utilizează cookie-uri. Prin continuarea navigării pe acest site web fără a vă modifica setările browser-ului web privind cookie-urile vă daţi acordul cu privire la utilizarea de către noi a cookie-urilor.

Aflaţi mai multe citind ghidul nostru privind utilizarea cookie-urilor.

Reţeta săptămânii

Placinta ardeleneasca pe lespede

O placinta din Ardeal, care merita orice efort. Toate laudele merg spre http://crazymothercooker.blogspot.com/.

Placinta ardeleneasca pe lespede

Ingrediente (7-8 placinte):

Aluat:

- 500g faina (plus extra pentru infainat blatul)
- 1 lingurita de sare
- 20g drojdie proaspata
- 300 - 330ml apa calduta
- 100ml ulei pentru uns lespedea (sau tigaia) si placintele

Umplutura:

- 400g branza telemea tare sau de burduf
(optional: marar proaspat sau cozi de ceapa verde, tocate marunt, care se amesteca cu branza)
sau
- 1 varza de cca 1kg
- sare, piper (dupa gust)
- 100-150ml ulei

- smantana de casa si boia dulce pentru servit

Mod de preparare:


Puneti faina intr-un bol si apoi dizolvati drojdia in putina apa calduta, dupa care turnati amestecul de drojdie cu apa peste faina, mai adaugati apa putin cate putin, incorporati lichidul cu o lingura si apoi framantati (cu mainile unse cu putin ulei) aluatul in bol cca 7-8 min, pana ce incepe sa se desprinda de pe peretii bolului, dar inca este moale si lipicios (daca il framantati prea tare, placintele vor iesi prea dense).
Lasati aluatul sa dospeasca in bolul acoperit cu un prosop de bucatarie pana ce isi dubleaza volumul (cca 45-50 min) si intre timp pregatiti umplutura.

Umplutura de branza
:

Sfaramati sau radeti branza (musai telemea tare sau branza de burduf, caci altfel se va inmuia si se va scurge in tigaie) pe razatoarea mare si amestecati-o cu mararul tocat sau cu frunzele de ceapa verde taiate marunt.

Umplutura de varza:

Tocati marunt varza (sau dati-o pe razatoarea mare), apoi frecati-o cu sare si piper, scurgeti zeama obtinuta, si apoi caliti varza in ulei la foc mediu pana devine translucida si moale si scurgeti zeama ramasa de la calit.

Puneti lespedea (sau tigaia de fonta sau de clatite) pe foc sa se incinga bine si incepeti sa formati placintele, una cate una. Infainati bine blatul de lucru si facaletul si luati cu o lingura o bucata de aluat cam cat o minge de tenis, intindeti-l cu facaletul pana ajunge un disc cu diametrul de cca 20cm si grosime de 5mm (nu-l subtiati prea tare), puneti o lingura de umplutura in mijlocul discului, impaturiti aluatul peste umplutura, infainati din nou si intindeti cu facaletul pana obtineti un nou disc similar cu cel initial, dar de data asta cu umplutura la interior.

Ungeti tigaia cu ulei si puneti placinta in tigaie, ungeti-o cu ulei pe deasupra si lasati-o sa se rumeneasca pret de cateva minute, pana ce apar zone mai inchise la culoare pe partea de jos, dupa care intoarceti-o sa se rumeneasca si pe partea cealalta. Daca placintele incep sa se umfle dupa ce le puneti in tigaie, nu va alarmati, intepati-le usor pe laterale cu un varf de cutit, cat sa iasa aburul din interior; oricum, ele se vor dezumfla dupa ce le luati din tigaie.

Claditi placintele una peste alta (sa se pastreze calde pana le terminati pe toate) si apoi serviti-le fierbinti, intregi sau rupte in felii ca de pizza, cu cate o lingura de smantana zdravana, de casa, si un pinch de boia dulce, pentru impresia artistica.

aluat placinta ardeleneasca pe lespede

placinta ardeleneasca

placinta ardeleneasca cu branza


 

Sugestie
produse

plita electrolux gaz pe sticla
Plite ideale pentru gătit

Descoperiti gama de plite Electrolux
si alegeti-o pe cea care vi se potriveste: pe gaz, electrica sau cu inductie.

Aflaţi mai mult