Lussebullar

Un strop de inspirație

Încercaţi o reţetă nouă de sărbători! Lussebullar  sau „turtiţa cu şofran” este un desert tradiţional suedez.

Ingrediente

pentru 24 de bucăţi:

200 g unt, 5.5 g șofran, 550 ml lapte (3% grăsime), 50 g drojdie proaspătă, 2 ouă, 1.5 kg zahăr granulat, 1.6 kg faină

Topping: stafide

 

Timp de pregătire: 25 minute

Setări cuptor: 180°C | Abur + Căldură | 300 ml apă 

Difficultate: Mediu

1. Se topește untul într-o tigaie mică împreună cu șofranul. După ce se topește, se îndepărtează de la căldură și se adaugă lapte. Într-un castron separat, se pune drojdia în bucați mici și se adaugă amestecul de unt calduț. Se amestecă cu robotul de bucătărie Kitchen Assistant, până când compoziția se combină uniform. Se adaugă ou, zahăr și sare, apoi faină, puțin câte puțin. Se frământă aluatul obținut timp de 10 minute și se lasă să crească pentru 45 de minute.

2. Dupa ce a crescut, aluatul se frământă pe o masă presărată cu faină și se separă în 4 bucați, iar apoi fiecare bucată, în alte 6 bucați separate. Se ruleaza fiecare bucată și se așează în forma literei „S”. Bucațile obținute se așează pe o tavă de copt și se lasă să crească timp de 45 de minute. Se amestecă un ou cu o lingură de lapte, pentru a unge chiflele. Se decorează cu stafide și se pun la cuptor, timp de 10-15 minute, la temperatura de 180°C , program de încălzire cu abur și căldură.