Căpşunele

Cu o istorie de peste 2.200 de ani

căpşunii s-au găsit încă din cele mai vechi timpuri atât pe continentul european, cât şi pe cel american. Atât planta de căpşun, cât şi fructele sale, căpşunele, au efect antibiotic, bactericid, antiinflamator, tonic, nutritiv reminalizant şi de reducere a colesterolului, fiind deseori cultivată şi folosită şi în scop terapeutic, în afara celui culinar.

tort decorat cu capsuni

Istorie şi tradiţii

Primii căpşuni de grădină au fost cultivaţi în Franţa, la finalul secolului al XVIII-lea. Cu toate acestea, specii sălbatice de căpşuni au fost crescute încă din cele mai vechi timpuri, fiind menţionate în literatura de specialitate din Roma Antică. În acea vreme, căpşunele erau folosite pentru tratarea melancoliei, leşinului, inflamaţiilor, febrei, inţiilor, mirosului neplăcut şi a multor altor afecţiuni.

Începând cu 1300, francezii au început să le folosească în scop decorativ, existând dovezi că Charles al V-lea, regele Franţei între 1364 şi 1380 avea peste 1.200 de căpşuni în grădina regală de la Luvru.

În scurt timp, popularitatea acestora a crescut, fiind utilizate atât în medicină, cât şi în gastronomie, ritualuri de înfrumuseţare şi multe altele. De exemplu, în Franţa, căpşunele erau folosite drept afrodisiac, o supă de căpşune subţiată cu smântână, planta limba mielului şi zahăr fiind servită tinerilor căsătoriţi. De asemenea, în anumite zone ale Bavariei, persoanele din zonele rurale leagă coşuri cu căpşune de coarnele vitelor, drept jertfă pentru elfi.

salata cu capsuni

Beneficii

În scop terapeutic sunt folosite atât frunzele, cât şi rizomul şi fructele căpşunului. Planta şi fructele sunt bogate în vitamine (C, B1, B2, E), acid salicilic, elagic şi pantotenic, proteine, săruri de potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fier, sodiu, proteine şi zaharuri. Astfel, căpşunele sunt recomandate pentru tratarea reumatismului, afecţiunilor renale, gutei, constipaţiei, hipertensiunii arteriale, tulburărilor hepato-biliare, eczemelor, insomniilor, acneei, obezităţii şi a multor altor afecţiuni. Acestea pot fi consumate atât proaspete, cât şi uscate, murate, în compot, gem sau dulceaţă. De asemenea, pot fi depozitate proaspete pentru câteva zile în frigider sau pot fi congelate pentru aproximativ 7 – 9 luni.

Prepararea şi depozitarea căpşunelor

• Pot fi consumate proaspete, uscate, murate, în compot, gem sau dulceaţă.
• Pot fi depozitate proaspete în frigider pentru câteva zile, după ce sunt uscate şi curăţate de codiţe.
• Pot fi congelate şi păstrate astfel pentru aproximativ 7 – 9 luni
• Pentru congelare, acestea trebuie spălate şi uscate în prealabil, putând fi îngheţate atât fierte, cât şi în stare naturală.

Nutriţie

• 8 căpşune de mărime medie asigură 140% din necesarul de vitamina C zilnic recomandat şi 20% din acidul folic recomandat femeilor gravide.
• O cană de căpşune are doar 55 de calorii.
• Căpşunele conţin un nivel foarte crescut de nitraţi, care îmbunătăţesc circulaţia sângelui şi a oxigenului prin muşchi. Astfel, acestea pot fi consumate înaintea antrenamentelor pentru o mai bună  anduranţă şi pentru o ardere accelerată a caloriilor
• Amestecate cu mierea, căpşunele pot fi folosite pentru tratarea arsurilor şi a inflamaţiilor.
• Căpşunele sunt extrem de eficiente şi în tratarea tenului gras, cu tendinţă acneică, pori dilataţi şi puncte negre, fiind recomandate măştile realizate din fructele proaspete, eventual amestecate cu zeamă de lămâie şi iaurt.