Gătitul cu abur – cum să utilizezi pe deplin cuptorul cu abur Electrolux

Ultima actualizare 07.05.2024 15:19

Femeile gătesc legume la abur într-un cuptor cu abur

Gătitul cu abur oferă multiple beneficii, cum ar fi păstrarea aromelor, a culorilor vii și a substanțelor nutritive. Este una dintre cele mai blânde moduri de a găti. Alimentele nu sunt expuse la căldura excesivă care le poate usca sau arde și nici nu sunt fierte în apă clocotită, care poate dizolva vitaminele și mineralele importante solubile în apă. Gătește mâncăruri aromate și sănătoase cu cuptoarele cu abur Electrolux.
 
Puteți găti la abur aproape orice, de la legume, cereale, fructe de mare, carne de pasăre și carne roșie, până la pâine și prăjituri.

Gătitul preparatelor la abur

Toate cuptoarele cu abur Electrolux oferă o combinație de abur și căldură uscată pentru a-ți oferi opțiuni infinite de gătit. Poți alege să combini manual aburul și căldura uscată sau să utilizezi funcția Steamify®, dacă este disponibilă pentru modelul tău de cuptor.

Îți recomandăm să începi cu cuptorul rece pentru a profita la maximum de beneficiile gătitului cu abur. De asemenea, dacă cuptorul este fierbinte atunci când începi să gătești, aburul generat nu va fi vizibil.

Cuptoarele cu abur Electrolux sunt prevăzute cu patru niveluri de abur. Cuptorul tău poate avea toate aceste niveluri sau doar o parte dintre ele. În general, cele 4 niveluri de abur sunt potrivite pentru:

Full Steam folosește abur continuu pentru alimente sănătoase și aromate. Nivel ideal pentru a găti delicat ingrediente precum legume, orez, cușcuș și fructe de mare (pește, midii și creveți)
Umiditate ridicată combină aburul cu aerul cald. Nivel potrivit pentru preparate delicate precum creme, flanuri, terine și pește 
Umiditate medie combină aburul cu aerul fierbinte pentru înăbușire blândă. Nivel ideal pentru gătirea coastelor sau a peștelui prăjit, precum și pentru coacerea pâinii și aluaturilor dulci
Umiditate scăzută combină aburul cu aerul cald pentru obținerea de preparate suculente, dar și crocante. Nivel perfect pentru carne roșie, carne de pasăre, pește, preparate gratinate, tocănițe și legume la cuptor, precum și pentru coacerea plăcintelor, brioșelor și biscuiților.

Setarea manuală a nivelului de abur

1. Umple sertarul pentru apă până la nivelul maxim, astfel cum este indicat.

2. Împinge sertarul înapoi în poziție.

3. Derulează meniul pentru a găsi funcțiile manuale de abur.

4. Selectează funcția manuală de abur dorită.

5. Setează temperatura.

6. Apasă START.

Lasă funcția Steamify® să stabilească nivelul de abur necesar

Dacă cuptorul tău este prevăzut cu funcția Steamify®, aceasta va seta automat nivelul de abur în funcție de temperatura pe care o selectezi. Apoi adaugă cantitatea potrivită de abur la momentul potrivit și o combină cu căldură uscată, dacă este necesar. Descoperă aici cum să gătești cu funcția Steamify®.

Sfaturi și sugestii

  • Cuptorul trebuie să fie rece atunci când începi să gătești cu abur pentru a profita la maximum de beneficiile gătitului preparatelor la abur.
  • Atunci când dorești să păstrezi preparatele calde, nu mai este necesară acoperirea acestora cu folie, deoarece umiditatea asigură aceeași protecție.
  • Atunci când gătești cu setarea Full Steam, îți recomandăm să utilizezi kitul Deluxe Steam care este livrat împreună cu cuptoarele prevăzute cu această opțiune.

IMPORTANT

  • Folosește numai apă rece de la robinet în sertarul pentru apă. Nu utiliza apă filtrată (demineralizată) sau distilată. Nu folosi alte lichide. Nu turna lichide inflamabile sau alcoolice în sertarul pentru apă.
  • Dacă cuptorul tău este fierbinte atunci când începi să gătești, aburul generat nu va fi vizibil.
  • Golește sertarul pentru apă după ce ai terminat de gătit.
  • Apa reziduală poate condensa în interiorul cuptorului. După ce ai terminat de gătit, deschide cu atenție ușa cuptorului. După ce cuptorul s-a răcit, șterge pereții interiori cu o lavetă moale.
  • La anumite intervale de timp, vei fi notificat să detartrezi cuptorul cu abur. Detartrarea îndepărtează și previne depunerile de calcar în sistemul de abur al cuptorului tău, permițând menținerea performanței optime. Citește aici mai multe despre cum să îți detartrezi cuptorul.

Citește mai multe despre  cum să coci pâine și prăjituri cu ajutorul aburului sau despre cum să reîncălzești resturile de mâncare utilizând funcția de reîmprospătare cu ajutorul aburului.
 
Pentru mai multe informații despre modelul tău de cuptor, consultă manualul de utilizare. Poți consulta manualul de utilizare aici.

Înregistrează produsele
Înregistrează produsele

Înregistrează-ți produsele pe MyElectrolux și găsește tot ceea ce ai nevoie într-un singur loc.

Lasă o recenzie
Lasă o recenzie

Părerea ta este importantă pentru noi. Apreciem și încurajăm toate recenziile care reflectă experienţa clienţilor cu produsele Electrolux.