Simboluri și funcții de pe cuptorul tău Electrolux

Ultima actualizare 06.11.2023 13:54

Coacerea în cuptor într-o bucătărie

Gama variată de funcții și programe utile a cuptorului tău Electrolux îți vor îmbunătăți experiența de gătit. Îți prezentăm mai jos o descriere a diferitelor funcții și simboluri care să te ajute la utilizarea a cuptorului tău.

Funcțiile și programele cuptoarelor Electrolux diferă în funcție de model. În mod similar, este posibil ca și numele funcțiilor și simbolurilor să difere în funcție de model. Te rugăm să verifici ce funcții și simboluri se aplică modelului tău de cuptor.Gătitul de zi cu zi

Mai jos am inclus cele mai frecvent utilizate funcții de gătit și o descriere a acestora. De asemenea, am inclus și câteva recomandări utile cu privire la modul și motivul de utilizare a funcțiilor respective pentru a obține rezultate optime.

Gătire convențională (căldură sus și jos)
Pentru gătitul de zi cu zi pe un singur nivel. Mod versatil, potrivit pentru orice preparat, de la tocănițe la patiserie.

Utilizare recomandată:
 • Folosește doar 1 nivel, astfel încât căldura să fie distribuită uniform deasupra și dedesubtul vasului. Un nivel suplimentar ar bloca căldura

Gătire True Fan
Pentru gătitul de zi cu zi pe maximum 3 niveluri în același timp. Ventilatorul distribuie aerul cald pentru a găti uniform preparatele, fără a amesteca mirosurile între felurile de mâncare.

Utilizare recomandată:
 • Setează temperatura cu 20 °C mai mică decât pentru gătirea convențională.
Ventilație umedă (coacere)
Obține rezultate pufoase și aerate atunci când coci pe un singur nivel. Mod potrivit pentru prăjituri, quiche-uri, fursecuri și cozonaci. Economisește energie prin utilizarea căldurii reziduale.

Utilizare recomandată:
 • Ține ușa închisă în timp ce gătești pentru a menține umiditatea în interiorul cuptorului.
Căldura jos
Blaturi coapte și rumenite uniform. Mod potrivit pentru pizza sau tarte și pentru rumenirea prăjiturilor sau quiche-urilor.

Utilizare recomandată:
 • Utilizează pe nivelul inferior al cuptorului.
Grătar (Full Grill)
Legume și carne la grătar rumenite uniform. Mod potrivit și pentru prăjirea pâinii.

Utilizare recomandată:
 • Utilizează pe nivelul superior al cuptorului.
Turbo Grill
Mod potrivit pentru gătirea bucăților de carne mai mari sau a cărnurilor de pasăre cu oase, pentru preparate fragede și cruste crocante. Folosind o combinație de aer cald și căldură sus, alimentele sunt rumenite uniform pe toate părțile.

Utilizare recomandată:
 • Folosește pe nivelul din mijloc sau inferior al cuptorului.

 • Utilizează un senzor pentru alimente pentru a obține cele mai bune rezultate.
Gratinare
Rumenește ușor partea de sus a preparatelor dvs. cum ar fi lasagna sau cartofii gratinați, pentru a   obține cruste crocante și un interior cremos.

Utilizare recomandată:
 • Folosește pe nivelul din mijloc al cuptorului.


Gătirea cu abur

Cu ajutorul aburului poți găti preparate la un nivel superior – preparatele rămân fragede și suculente, de la carnea de pasăre și patiserie până la creme și tocănițe. Dacă cuptorul tău este prevăzut cu funcții cu abur, vezi mai jos cum să le utilizezi.

Steamify®
Pentru gătirea cu abur de zi cu zi. Cuptorul reglează automat nivelul de abur în funcție de temperatura selectată. Gătirea cu abur ajută la păstrarea substanțelor nutritive și intensifică aromele oricărui preparat.

Utilizare recomandată:
 • Atunci când gătești la o temperatură sub 100 ºC, poți introduce imediat alimentele în cuptor. Nu este nevoie de preîncălzire.


Află mai multe despre cum să utilizezi funcția Steamify®
Umiditate
Potrivită pentru carne de pasăre sau orice alt tip de carne fragedă și suculentă, pentru pâine și patiserie cu crustă crocantă și lucioasă. Folosește o combinație de aer cald și abur. În funcție de modelul de cuptor, este posibil să poți folosi până la patru niveluri de umiditate.

Există 4 niveluri disponibile de umiditate:
 • Scăzut: Potrivit pentru orice preparat la cuptor, carne de pasăre sau alte tipuri de carne
 • Mediu: Potrivit pentru prepararea coastelor la cuptor, a pâini și produselor de panificație 
 • Ridicat: Potrivit pentru preparate delicate, cum ar fi creme, flanuri, terine și pește.
 • Full Steam: Combinație de abur și căldură. Potrivit pentru legume, carne de pasăre, carne și alte preparate la cuptor


Află mai multe despre gătirea cu abur.

Steam Regenerating (reîncălzire)
Reîncălzește ușor alimentele pentru păstrarea aromelor și texturilor. Potrivit pentru resturile de mâncare și pentru reîmprospătarea pâinii vechi de o zi sau a produselor de panificație. Utilizarea aburului pentru reîncălzire previne uscarea suprafeței preparatelor.

Utilizare recomandată:
 • Raful din mijloc al cuptorului

Află mai multe despre modul de utilizare al funcției Steam Regenerating. 
SteamBake / True Fan PLUS
Coace uniform pâinea pentru a obține cruste crocante și un interior pufos cu ajutorul jeturilor ocazionale de abur. Mod potrivit pentru orice tip de aluat de panificație.
Coacerea pâinii
Coace uniform pâinea pentru a obține cruste crocante și interior moale și pufos cu ajutorul jeturilor ocazionale de abur. Mod potrivit pentru orice tip de aluat de panificație.

Află mai multe despre coacerea pâinii cu ajutorul aburului.
Iaurt
Obține iaurt de casă cremos și gros.

Utilizare recomandată:
 • Pentru un plus de aciditate, gătește iaurtul la abur mai mult timp.
Sous vide
Gătește legume, pește și diferite tipuri de cărnuri la o temperatura precisă în pungi vidate pentru a obține un gust și o textură desăvârșite.

Află mai multe despre cum să gătești cu funcția Sous Vide .


Pregătirea alimentelor

Cuptorul tău poate fi prevăzut cu multe funcții convenabile care au rolul de a simplifica cât mai mult posibil pregătirea mesei. Dezghețarea alimentelor nu a fost niciodată mai rapidă sau mai ușoară. De asemenea, poți încălzi farfuriile înainte de a servi preparatele pentru a crea o experiență de restaurant chiar la tine acasă. Păstrează mâncarea caldă cât timp un alt preparat este gătit sau în cazul în care trebuie să amâni servirea mesei.

Funcția de dezghețare
Dezgheață delicat alimentele congelate pentru un gust desăvârșit atunci când sunt gătite. Ventilatorul cuptorului distribuie uniform aerul, reducând timpul de decongelare la jumătate în comparație cu lăsarea alimentelor pe blatul de bucătărie.

Utilizare recomandată:
 • Folosește nivelul din mijloc al cuptorului.
 • Pentru cele mai bune rezultate, scoate alimentele din ambalaj și pune-le pe o farfurie ce poate fi utilizată în cuptor.
Funcția de menținerea la cald
Păstrează alimentele gătite calde și gata de a fi servite. Cuptorul menține o temperatură uniformă, astfel încât alimentele să nu fie gătite prea mult.
Funcția de încălzire a farfuriilor
Încălzește ușor farfuriile înainte de a le folosi la servirea mesei.

Utilizare recomandată:
 • Pentru farfuriile stivuite, rotește stiva la fiecare câteva minute pentru a distribui căldura uniform.


Funcțiile speciale

Cuptorul tău poate fi prevăzut cu funcții care îți permit să gătești anumite preparate de specialitate chiar la tine acasă. Poți face cu ușurință pizza exact ca la o pizzerie, poți conserva fructe și legume, poți dospi aluaturi și găti lent folosind funcțiile speciale ale cuptorului tău.

Pizza
Coace uniform aluaturi cu cruste crocante. Mod de gătire potrivit pentru pizza, quiche-uri, tarte sau plăcinte.
Utilizare recomandată:
 • Utilizează pe nivelul inferior al cuptorului.
 • Preîncălzește tava de copt în timp ce cuptorul se încălzește.

Află mai multe despre cum să utilizezi funcția pentru pizza .
Conservarea fructelor și legumelor

Conservă fructe și legume suculente la o temperatură scăzută.


Utilizare recomandată:
 • Utilizează pe nivelul inferior al cuptorului
 • Pentru cele mai bune rezultate, utilizeză borcane care se închid ermetic cu o clemă. Evită borcanele cu capace cu răsucire sau cutiile metalice. Asigură-te că borcanele nu se ating unele de altele în cuptor.
Gătire lentă

Gătește alimentele la temperatură scăzută timp îndelungat pentru păstrarea substanțelor nutritive și pentru obținerea de preparate fragede și suculente. Mod potrivit pentru tocănițe de legume sau piept de vită.

Dospirea aluaturilor
Funcția ajută aluatul să crească la o temperatură și umiditate constante înainte de coacere. Poți folosi o cantitate mai mică de drojdie pentru a obține rezultate bune în 1-2 ore, în funcție de ingredientele din aluat.

Utilizare recomandată:
 • Utilizează pe nivelul inferior al cuptorului. Nu este nevoie să acoperi aluatul.
 • Evită dospirea pe perioade lungi


Pentru mai multe informații despre modelul tău de cuptor, consultă manualul de utilizare. Poți consulta manualul de utilizare aici.

Înregistrează produsele
Înregistrează produsele

Înregistrează-ți produsele pe MyElectrolux și găsește tot ceea ce ai nevoie într-un singur loc.

Descarcă manualul
Descarcă manualul

Nu mai găsești manualul venit cu produsul tău? Descarcă versiunea digitală.