Dovleacul

Dovleacul

Dovleacul se cultivă pe mari suprafeţe

în regiunile temperate din toată lumea. Acesta încolţeşte cu uşurinţă din seminţe, însă preferă solurile uşoare, cu umiditate, având o rezistenţă scăzută la secetă.

Informaţii şi beneficii

Dovleacul se cultivă pe mari suprafeţe în regiunile temperate din toată lumea. Acesta încolţeşte cu uşurinţă din seminţe, însă preferă solurile uşoare, cu umiditate, având o rezistenţă scăzută la secetă sau îngheţ. Dovleacul trebuie păstrat în locuri răcoroase şi întunecate, menţinându-se astfel până la câteva săptămâni. Culoarea galben-portocalie a dovleacului se datorează faptului că acesta este plin de antioxidanţi şi betacaroten. Antioxidanţii împiedică apariţia bolilor cardiovasculare, iar betacarotenul din compoziţie conferă dovleacului proprietăţi antiinflamatoare, diminuând riscul apariţiei diabetului şi reglând valoarea glicemiei în sânge. Pulpa de dovleac conţine provitamina A, vitaminele E şi C, săruri minerale, hidraţi de carbon, protide, iar seminţele conţin magneziul care alungă oboseală şi lecitină care îmbunătăţeşte memoria.

Află mai mult

Dovleacul în gastronomie

Există numeroase moduri de a prepară şi savura dovleacul: piure, supă-cremă, crud şi ras în salate, copt, sau chiar prăjit. Fiecare ţară a dezvoltat reţete specifice care utilizeză dovleacul drept ingredient principal. În Italia, risotto cremos este preparat cu piure de dovleac pentru a căpăta consistentă mai densă şi un gust mai dulceag. Friptura de dovleac reprezintă un preparat cu specific brazilian, care se serveşte alături de orez fiert. În America este utilizat în reţeta de plăcintă cu dovleac, iar în mai multe ţări este utilizat ca supă-cremă sau preparat piure ca garnitură pentru diverse reţete cu carne.

Dovleacul în culturile lumii

În cadrul sărbătorii de Halloween, felinarul-dovleac se bazează pe o veche legendă irlandeză exportată în Statele Unite ale Americii, care îl are drept personaj principal pe Jack o’Lantern, un spirit malefic ce cutreieră pământul, pentru că nu a fost primit nici în Răi, nici în Iad. Plecând de la acea poveste, nu doar irlandezii, ci şi alte popoare, fac felinare care să-i păzească de spiritele rele şi mai ales de Jack cel-fără-de-odihnă în seara de Halloween. Totodată, dovleacul se foloseşte în ritualurile din Ziua Morţilor din mai multe ţări americane.


felii de dovleac