Dovleacul
Dovleacul se cultivă pe mari suprafeţe
în regiunile temperate din toată lumea. Acesta încolţeşte cu uşurinţă din seminţe, însă preferă solurile uşoare, cu umiditate, având o rezistenţă scăzută la secetă.
Informaţii şi beneficii
Dovleacul în gastronomie
Există numeroase moduri de a prepară şi savura dovleacul: piure, supă-cremă, crud şi ras în salate, copt, sau chiar prăjit. Fiecare ţară a dezvoltat reţete specifice care utilizeză dovleacul drept ingredient principal. În Italia, risotto cremos este preparat cu piure de dovleac pentru a căpăta consistentă mai densă şi un gust mai dulceag. Friptura de dovleac reprezintă un preparat cu specific brazilian, care se serveşte alături de orez fiert. În America este utilizat în reţeta de plăcintă cu dovleac, iar în mai multe ţări este utilizat ca supă-cremă sau preparat piure ca garnitură pentru diverse reţete cu carne.
Dovleacul în culturile lumii
În cadrul sărbătorii de Halloween, felinarul-dovleac se bazează pe o veche legendă irlandeză exportată în Statele Unite ale Americii, care îl are drept personaj principal pe Jack o’Lantern, un spirit malefic ce cutreieră pământul, pentru că nu a fost primit nici în Răi, nici în Iad. Plecând de la acea poveste, nu doar irlandezii, ci şi alte popoare, fac felinare care să-i păzească de spiritele rele şi mai ales de Jack cel-fără-de-odihnă în seara de Halloween. Totodată, dovleacul se foloseşte în ritualurile din Ziua Morţilor din mai multe ţări americane.