Recicleaza electrocasnicele nefunctionale

Stiai ca in Romania exista obligatia colectarii separate a deseurilor electronice si ca fiecare dintre noi avem obligatii in acest sens?

Electrolux colaboreaza cu ECOTIC pentru preluarea responsabilitatilor in ceea ce priveste managementul deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE).

De ce sa colectezi separat?

Colectarea si reciclarea deseurilor electrice si electronice au o miza foarte importanta dintr-o dubla perspectiva:


Protectia mediului: DEEE contin substante extrem de toxice pentru mediu, iar in cele mai multe cazuri, inca ajung direct in natura, unde substantele volatile, lichidele si pulberile sunt dispersate in mediu, afectand astfel pamantul, solul, apa si implicit sanatatea oamenilor.


Sustinerea economiei prin recuperarea materiilor prime secundare: DEEE-urile au una dintre cele mai ridicate rate de reciclare, 80-90% din componentele lor putand fi reciclate si reutilizate in economie (fier, aluminiu, cupru, plastic și sticlă) pentru productia unor noi echipamente.

Stiai ca...

Daca reciclam 1 milion de telefoane mobile recuperam 250 kg de argint, 24 kg de aur, 9 kg de paladiu si 9 tone de cupru.


Daca reciclam 10.000 televizoare, recuperam 130 tone sticla, 30 tone de plastic, 25 tone de fier si 10 tone de
cupru.

Cum poti colecta separat?

ECOTIC iti poate pune la dispozitie pentru sediul firmei tale recipiente dedicate colectarii separate a electronicelor, surselor de lumina si a bateriilor, trebuie doar sa transmiti un e-mail la logistica@ecotic.ro cu solicitarea ta.

De asemenea, daca ai un spatiu de vanzare a echipamentelor electronice de cel putin 400 mp, ai obligatia amplasarii acestora pentru accesul publicului (OUG 5/2015).

Unde poti preda?

Sunt 2 variante:


• echipamentele de mici dimensiuni le poti preda in recipientele specializate (poti afla cel mai apropiat punct de colectare accesand www.ecotic.ro);


• pentru cantitati mari poti transmite o comanda de preluare la logistica@ecotic.ro

NU uita! Cand achizitionezi un echipament nou, poti preda in magazine echipamentul uzat, echivalentul celui nou.

La furnizarea unui produs nou, la solicitarea cumparatorului, distribuitorii sunt obligati sa preia DEEE in sistem "unul la unul", in mod gratuit, in aceleasi conditii precum cele de livrare a produsului nou, daca echipamentul este echivalent si a indeplinit aceleasi functii ca echipamentul nou furnizat.

Totodata, furnizorul este obligat sa informeze cumparatorul despre aceasta posibilitate inainte de achizitionarea produsului (OUG 5/2015).

NU uita!

Simbolul pubela taiata indica colectarea separata a respectivului obiect. Acesta nu trebuie aruncat impreuna cu deseurile menajare si trebuie predat catre punctele de colectare specializate.

ECOTIC este prima organizatie a producatorilor si importatorilor de echipamente electrice si electronice (EEE) din Romania, fondata in anul 2006 cu scopul de a aduce mai multa eficienta, unitate si omogenitate in indeplinirea responsabilitatilor de mediu ale acestora.

Te invitam sa vizitezi site-ul ECOTIC www.ecotic.ro pentru a fi la curent cu ceea ce sa intampla in domeniul colectarii si reciclarii DEEE si pentru a afla cele mai apropiate puncte de colectare DEEE (deseuri de echipamente electrice si electronice) si DBA (deseuri de baterii si acumulatori).

 

facebook ecotic  instagram ecotic  youtube ecotic  linkedin ecotic