Lintea

Lintea

Tradiție în ajunul Anului Nou


În Italia, se crede că dacă vei mânca linte în ajunul Revelionului, vei avea noroc. Cu cât mănânci mai multă linte, cu atât vei fi mai norocos.

O istorie rapidă

Se crede că lintea provine din Asia Centrală.  De semințele mici și rotunde ale plantei de linte s-au bucurat multe culturi din întreaga lume. Planta de linte este recunoscută de secole pentru valoarea ei nutrițională. Lintea apare în Biblie și a fost descoperită în morminte neolitice și în egiptene antice. De asemenea, lintea apare în rețetele bucătarului roman Apicius. Așa-numita „mâncare a săracului” a atins recent noi cote de popularitate datorită conștientizării beneficiilor pe care le are asupra sănătății.

Cultivarea 

• Culturii de linte îi priesc temperaturile scăzute, dar nu și înghețul.
• Plantele ating o înălțime de 20 până la 40 de cm.
• Nu plantați linte unde ați cultivat recent alte leguminoase.
• Lintea crește bine împreună cu castraveții, cartofii și cimbrul.

Valoare nutrițională

Una dintre cele mai sănătoase cinci alimente, conform Health Magazine 2008, lintea este bogată în vitamine, proteine, săruri minerale.


Proteine: Peste 30% din conținutul caloric al lintei ia forma proteinelor. În topul legumelor păstăioase cu cel mai ridicat nivel de proteine, lintea se află pe locul al treilea, după soia și cânepă.


Fibre: Lintea ajută la scăderea colesterolului, conținutul ridicat de fibre împiedicand nivelul glicemiei să crească rapid după masă.


Vitamina B9: O cană de linte conține 358 de micrograme de acid folic, o cantitate apropiată de cele 400 de micrograme de care organismul adult are nevoie zilnic.


Fier: O cană de linte oferă 38% din doza zilnică recomandată pentru femei și 80% din doza zilnică recomandată pentru bărbați.

Află mai mult