Ciorbă

PETscărească

 

Nu e un preparat obișnuit. E un mesaj de alarmă pe care l-am lansat împreună cu locuitori ai Deltei: ce aruncăm într-o secundă, rămâne în natură pentru mai mult de 300 de ani.

De aceea o acţiune obișnuită de colectare a deșeurilor s-a transformat într-o initiativă cu final neașteptat. Cel mai popular fel de mâncare din Deltă a fost preparat de localnici din ingrediente care nu expiră, lăsate în urmă de turiști.

Tuciurile cu Ciorbă PETscărească au fost apoi scoase în fata porţilor, pentru ca mesajul localnicilor să ajungă către publicul larg.

În Deltă, PET-urile sunt realitatea cu care oamenii locului se trezesc, zi de zi, mult după ce turiștii se întorc acasă. La final de vară, sustinuţi de pescari, am capturat saci de deșeuri pe care i-am trimis spre reciclare.

Poate că pescuitul nu e pentru toată lumea, însă a fi PETscar e o filozofie pe care o poate adopta oricine, oriunde, dacă iubește cu adevărat natura. A fi PETscar înseamnă să nu poluăm, iar dacă altii o fac, să nu trecem nepăsători pe lângă.