Etichetarea UE de clasă energetică

eticheta energetica UEDin luna septembrie 2014, majoritatea* aspiratoarelor vândute în Uniunea Europeană vor fi marcate cu etichetă de clasă energetică.

Eticheta de clasă energetică este similară cu etichetelede clasă energetică deja existente pentru frigidere, maşini de spălat etc. dar adaptate pentru categoria aspiratoarelor.

Numai produsele cu un consum redus de energie şi bună captare a prafului vor putea să se încadreze în clasele energetice mai bune. Iată ce va indica noua etichetă:

• Eficienţă energetică
Eficienţa energetică este indicată pe o scală de la A la G (săgeţile colorate de pe etichetă), unde A este categoria cea mai bună, cu eficienţa energetică cea mai înaltă. Eficienţa energetică reprezintă consumul de energie raportat la captarea prafului de către aspirator.

• Consumul anual de energie
Indicat ca număr de kWh. Consumul de energie este calculat pe baza unei formule standard, unde o suprafaţă de podea de 87 m2 este aspirată de 50 de ori pe an.

• Captarea prafului de pe podeaua dură şi covor (performanţa de aspirare)
Reprezintă procentul de praf captat de către aspirator. Indicată pe o scală de la A la G, unde A este clasa de performanţa de aspirare cea mai bună cu procentul cel mai mare de captare a prafului.

• Nivel de zgomot
Nivelul puterii zgomotului în decibeli dB(A)

• Re-emisia prafului
Ce procent de praf este re-emis în aerul evacuat de aspirator in raport cu praful captat de acesta. Indicată pe o scală de la A la G, unde A este clasa cea mai bună având procentul de re-emisie cel mai redus

De ce este bine pentru consumatori?
1. Va fi mult mai simplu pentru consumatori să compare diferitele aspiratoare din magazine pe baza criteriilor celor mai importante: eficienţa energetică, captarea prafului, silenţiozitate şi emisii în aerul evacuat.

2. Producătorii de aspiratoare vor realiza aspiratoare cu eficenţă energetică mai mare şi cu performanţe superioare.

3. Consumatorii vor face economii pentru că aspiratoarele mai eficiente energetic vor consuma mai puţină energie.

4. Consumul total de energie prin folosirea aspiratoarelor va scădea. Conform calculelor UE această măsură ar putea duce la economisirea de către ţările membre UE a 18 TWh de energie până în anul 2020. Aceasta reprezintă mai mult decât consumul anual de energie electrică al Sloveniei (15 TWh).

5. Aspiratoarele cu performanţe scăzute vor dispărea de pe piaţă

Ce face Electrolux pentru a se alinia noilor reguli?
Odată cu noua etichetă de clasă energetică apar şi noi reglementări UE privind proiectarea aspiratoarelor. Un plafon de 1600 W va fi introdus în anul 2014 împreună cu cerinţe minime de captare a prafului de pe covoare şi pardoselile dure.

Electrolux va introduce treptat aspiratoare care se aliniază la noile reglementări. În toamna anului 2013 introduceam noua gamă UltraOne Green în majoritatea ţărilor europene. Aspiratoarele din gama UltraOne Green îndeplinesc cerinţele de eficienţă energetică din clasa A conform viitoarei reglementări UE.

*Noile reglementări nu sunt aplicabile următoarelor categorii de aspiratoare: umede, umed - uscate, cu funcţionare pe baterii, robotice, industriale şi centralizate