Tartă cu mere

Un strop de inspirație

Descoperiți una dintre rețele preferate de tartă cu mere a Prințesei Polonic, cu un înveliş subţire şi crocant şi umplutură divină, binecuvântată cu scorţişoară. Spor la gătit!

Ingrediente

pentru aluatul fin aveţi nevoie de:

220 g de făină albă cernută plus extra pentru modelat, 125 g de unt rece tăiat cubuleţe, 1 lingură de zahăr, 1 linguriţă de sare de mare, 60 ml apă cu gheaţă, un albuş de ou

 

pentru umplutura răcoroasă:

1,5 kg de mere, 50 g de zahăr brun, zeama unei lămâi, 3 linguri de scorţişoară măcinată, 2 linguri de făină

1. Începeți prin a frământa aluatul: amestecaţi cele 220 g de făină cu o lingură de zahăr şi o linguriţă de sare, adăugaţi apoi cuburile de unt şi cu o furculiţă frământaţi până când obţineți consistenţa unor firimituri de pâine. Adăugaţi treptat apa cu gheaţă şi frământaţi cu aceeaşi furculiţă, fără să atingeţi aluatul cu mâna. La final presăraţi puţină făină pe o folie alimentară şi împachetaţi aluatul care va sta cel puţin o oră la frigider.

2. Între timp, vă puteți ocupa de mere: curăţaţi-le de coajă şi cotor, apoi tăiaţi-le în felii mai groase şi stropiţi-le cu zeama de lămâie. Încingeţi apoi o tigaie şi căliţi merele 5 - 6 minute. După ce s-au răcit, presăraţi-le cu zahărul brun, scorţişoara şi cele două linguri de făină şi amestecaţi-le bine. Ungeţi bine cu unt o tavă rotundă cu fund detașabil, apoi împărţiţi aluatul, în două. Cu un sucitor întindeţi aluatul şi aşezaţi-l în tavă presând cu degetele pe margini. Puneţi merele în interior şi acoperiţi plăcinta cu aluatul rămas, presând foarte bine pe margini. Crestați tarta în mijloc, ungeți-o cu albuş de ou bătut şi presărați zahăr deasupra.

3. Tot ce vă rămâne de făcut este să băgaţi plăcinta în cuptor. Selectaţi programul care combină 25% abur cu 75% căldură convenţională la 190 de grade Celsius și coaceţi tarta pentru 40 de minute. Se savurează caldă sau rece cu o cupă de îngheţată de vanilie lângă. Poftă bună!