.

Tocană de porc cu mere

şi aluat fraged

Ingrediente

Pentru tocană

5 linguri de ulei
600g carne de porc, tăiată în cubuleţe (spată sau ceafă)
2 cepe mici
1 lingură de făină
2 tije de ţelină apio
3 mere de Voineşti
3 căţei de usturoi
1 morcov
2 păstârnaci
2 frunze de salvie
frunzele de la 2-3 fire de rozmarin
frunzele de la 4-5 fire de cimbru
1 lingură de pudră de curry
½ lingură de seminţe de fenicul
500ml vin
sare

Pentru topping din aluat

200g făină
½ plic de praf de copt
50g unt, tăiat cubuleţe
80g untură de porc
3 linguri de frunze tocate de pătrunjel
zeamă de la 1 lămâie
1 ou bătut, pentru glazură

1. Pregăteşte legumele: taie ceapa şi tijele de ţelină în felii subţiri, morcovul şi păstârnacul în cubuleţe. Zdrobeşte căţeii de usturoi, apoi curăţă-i de coajă. Curăţă de coajă şi merele, scoate-le cotorul şi taie-le în felii groase (wedges). Încinge cuptorul Electrolux la 200°C, pe funcţia de gătire “căldură de sus + jos”. Pune la nivelul trei al cuptorului păstârnacul şi morcovul într-o tavă mică, adaugă o lingură de ulei, amestecă şi dă la cuptor timp de 30 de minute. La jumătatea timpului amestecă puţin legumele că să se rumenească uniform.

2. Cât timp acestea se gătesc, încinge o tigaie încăpătoare cu 4 linguri de ulei pe treapta 12 (fry/sear) a plitei cu inducţie Electrolux. Adaugă cubuleţele de carne şi prăjeşte-le timp de 4-5 minute, până se rumenesc pe toate părţile. Apoi scoate-le şi pune-le deoparte. Adaugă ceapa (nu schimba uleiul pentru că vrei să obţii cât mai multă aromă) şi prăjeşte-o pe treapta de intensitate 9  (rapid boil / gentle fry) a plitei cu inducţie Electrolux. Las-o pe foc timp de 5-6 minute până când se înmoaie şi începe să se rumeneasca. Adaugă carnea înapoi în tigaie împreună cu făina şi găteşte timp de 1 minut, amestecând bine.

 

3. Pune apoi în tigaie ţelina, merele, usturoiul, plantele aromatice şi pudra de curry. Toarnă vinul peste şi lasă-le să fiarbă timp de 40 de minute sau până ce vinul se transformă într-un sos scăzut. Transferă apoi tocană într-o tavă de copt termorezistentă şi adaugă păstârnacul şi morcovul copt. 

4. Între timp, pregăteşte aluatul pe crustă fragedă. În vasul de la robotul Electrolux Kitchen Assistent adaugă făina, praful de copt, un vârf de sare, untul, untura de porc şi pătrunjelul tocat şi amestecă folosind paleta din seria de accesorii ale robotului. Adaugă apoi zeamă de lămâie şi mixează până obţii un aluat moale şi elastic. Modelează aluatul sub formă de disc (nu-l frământa, pentru că se va întări) şi decupează forme rotunde. Aşază-le apoi peste tocană. Folosind o pensulă, întinde oul bătut peste discurile de aluat.

 

5. Schimbă setarea cuptorului pe funcţia “Aer cald + abur”, la temperatura de 200°C, şi toarnă 300ml de apă în recipientul special. Dă tocana la cuptor timp de 30 de minute, tot la nivelul trei al cuptorului, până ce crusta de aluat se rumeneşte bine.


tocana cu mere

Produse recomandate