.

Paine englezeasca cu sofran

Ingrediente

Pentru aluat

850 g de faina
200 g de unt
400 ml de lapte fierbinte
150 ml de apa fierbinte
2 oua
120 g de zahar
12 g de drojdie uscata
2 lingurite de sare
1 lingurita de scortisoara
½ lingurita de nucsoara
2 lingurite de coaja de lamaie rasa
½ lingurita de sofran
2 linguri de ulei vegetal

 

1. Se infuzează șofranul într-un vas, cu apă fiartă. Se amestecă laptele cu untul și zahărul, apoi cu ouăle şi apa infuzată în bolul robotului Kitchen Assistent de la Electrolux. Se mixează totul preț de câteva secunde. 

 

2. În continuare, se adaugă drojdia, sarea, nucșoara, scorțișoara, coaja de lămâine și 2/3 din făină. Se montează cârligul pentru frământat aluatul pentru omogenizarea compoziției. Treptat, se încorporează și restul de făină și se se lasă coca la frământat încă 10 minute.

 

3. Se unge un bol cu ulei vegetal. Se așază în el aluatul și se toarnă puțin ulei deasupra. Se acoperă bolul cu un prosop de bumbac și se bagă la cuptorul cu abur, la programul special pentru dospirea aluatului, timp de 30 de minute, la 40⁰C.

 

4. După ce a crescut, coca se împarte în trei și se împletește. Se introduce din nou la cuptor, la același program de dospire pentru încă 30 de minute, apoi se coace timp de 60 de minute, la 170⁰C, folosind 25% abur. În final, pâinea va avea un miez pufos și o coajă crocantă.


paine englezeasca cu sofran