Humus din linte

Lintea

Se crede că lintea provine din Asia Centrală. De semințele mici și rotunde ale plantei de linte s-au bucurat multe culturi din întreaga lume. Planta de linte este recunoscută de secole pentru valoarea ei nutrițională. De asemenea, lintea apare în rețetele bucătarului roman Apicius. Așa-numita „mâncare a săracului” a atins recent noi cote de popularitate datorită conștientizării beneficiilor pe care le are asupra sănătății. 

Ingrediente

250 g linte, 20 g seminţe de pin, 50 ml ulei de măsline extravirgin, 1 lămâie, 100 g tahini

sare, piper, câteva frunze de salvie, câteva lipii proaspete pentru servit

linte

 

1. După ce aţi înmuiat lintea câteva ore, puneţi-o la fiert, iar apoi daţi-o deoparte pentru a se răci. Între timp, puteţi rumeni uşor într-o tigaie seminţele de pin. 

hummus

 

2. După ce s-a răcit, turnaţi lintea, cu tot cu apa în care a fiert, într-un blender, adăugaţi tahini, uleiul de măsline, zeama de lămâie, frunzele de salvie, sarea şi piperul. Folosiţi puterea maximă a blenderului şi mixaţi până când obţineţi o pastă gustoasă cu o consistenţă fină. 

hummus din linte

 

3. Puneţi pasta obţinută pe o farfurie şi ornaţi-o pe deasupra cu seminţe de pin şi ulei de măsline. Savuraţi humusul cu lipii proaspete încălzite.