Ghimbirul

Ghimbirul

Unul dintre cele mai versatile condimente,

ghimbirul poate da o savoare deosebită unei multitudini de rețete, de la sosuri, supe, feluri principale, deserturi și chiar și băuturi.

Ghimbirul este unul dintre cele mai des folosite condimente, fiind integrat în aproape toate bucătăriile lumii, în majoritatea tipurile de preparare a alimentelor. Originar din Asia, acest condiment s-a răspândit rapid în toate direcțiile, în prezent fiind utilizat inclusiv în Africa, Europa și America.
 
Ghimbirul este o plantă erbacee din regiunile tropicale, cu rizom foarte aromat și bogat în uleiuri eterice. Partea comestibilă a plantei este rizomul, care are o formă neregulată și noduroasă, cu o lungime de până la 5-6 centimetri.
 
Acesta este folosit în Asia de peste 4.400 de ani în gastronomie și de peste 2.000 de ani în medicină, pentru tratarea multor afecțiuni precum răceala, răul de mișcare, reumatismul, afecțiuni ale plămânilor, ale stomacului, ale splinei și multe altele.

Află mai mult
ghimbir cu taitei si susan

Ghimbirul în gastronomie

Ghimbirul poate fi adăugat în aproape toate tipurile de preparare a alimentelor, oferind mâncărurilor o aromă aparte, ușor înțepătoare, și un gust dulce-acrișor și uneori amar. De asemenea, acesta poate fi consumat crud, fiert sau adăugat în mâncăruri preparate la tigaie sau la cuptor.

Astfel, dacă în unele colțuri ale lumii el este consumat sub formă de ceai, în alte părți este foarte apreciat în cadrul deserturilor, precum este turta dulce cu ghimbir. Datorită aromei speciale, ghimbirul este de asemenea folosit pentru marinarea cărnii, pentru condimentarea mâncărurilor de legume sau este pus la murat și servit alături de sushi.
 
Printre chefii care apreciază versatilitatea ghimbirului se numără Colin McGurran, Chef Winteringham Fields North Lincolnshire și Chef Partener Electrolux, care menționează că acest ingredient poate fi integrat atât în micul dejun, cât și în preparatele pentru prânz și cină. Conform Chef-ului McGurran, aroma foarte puternică a ghimbirului accentuează alte arome precum cea acră a lămâii sau cea picantă a chili-ului.

Află mai mult