Puiul

Puiul

Carnea de pui

Plină de vitamine, minerale, este o sursă bună de proteine sărace în grăsimi și chiar un anti-depresiv natural. Este deja în topul preferințelor în Marea Britanie și SUA.

pui intreg

 

Există informații diferite despre unde și când puii au fost prima dată domesticiți, deși primele dovezi arheologice trimit la oase descoperite în China în 5400 î.e.n. Puiul din zilele noastre este un descendent primar al găinii roșii de junglă (Gallo gallo), iar, fiind unul dintre cele mai domesticite animale de pe planetă, există peste 24 de miliarde de exemplare la nivel global.

Puiul este unul dintre alimentele cele mai folosite în toată lumea și a devenit un produs foarte popular datorită beneficiilor sale de nutriție și sănătate și de asemenea a versatilității oferite de  utilizarea atât a cărnii,  cât și a ouălor. Industia cărnii de pui este in creștere. Carnea de pasăre este deja în topul preferințelor în Marea Britanie și SUA și, până în anul 2020, va fi cea mai populară carne la nivel global, conform NFU Poultry Board. În timp ce cererea crește cu rapiditate, la fel și eficiența producției de pui de carne. Acest lucru are, desigur, un impact asupra mediului înconjurător și asupra bunăstării păsărilor crescute în ferme. Cea mai etică alegere este ”organic” având în vedere că inclusiv eticheta ”crescut în aer liber” poate să inducă în eroare.

Află mai mult

Sănătate

200 de grame de carne de pui gătită furnizează în mod normal*:

Vitamina B6Vitamina DVitamina EPotasiuSeleniu
61% din DZR 16% din DZR 8% din DZR 23% din DZR 40% din DZR
susține sistemul imunitar, metabolismul și ajută lupta împotriva Alzheimerului promovează asimilarea de minerale, previne oboseala și depresia protejează corpul de cancer, inflamații, infecții și îmbătrânire susține inima și funcționarea mușchilor, scade presiunea sanguină ajută la alimentarea celulelor cu oxigen pentru piele, păr și unghii sănătoase

*DZR - doza zilnică recomandată bazată pe 2000 calorii pe zi

Sfaturi utile

supa cu pui

Depozitare

Este recomadată păstrarea cărnii de pui în frigider. Puiul ambalat care a fost deschis ar trebui să fie consumat în decurs de 48 de ore, sau congelat. Este esenţială verificarea datei de pe eticheta produsului şi verificarea acestuia dacă îşi schimbă culoarea sau mirosul.

pui fript cu salata si smochine

Preparare

Pentru mai multă siguranţă carnea de pui se va prepara cu anumite ustensile, păstrate separat.Carnea crudă de pui poate conține bacterii periculoase, astfel, menținerea curățeniei este foarte importantă. Puiul are cea mai bună aromă când este marinat, așa că va preparearea lui va trebui planificată în avans: se pune carea de pui într-o pungă de plastic (pentru preparea la abur) sau într-un vas (pentru preparea la tigaie, grătar, cuptor clasic), se adaugă condimente şi ulei de măsline şi se lasă să stea pentru 4-5 ore, şi mai bine, peste noapte.

supa crema de pui

Gătit

Puiul este pefect pentru prepararea la grătar, poate fi prăjit, gătit la abur și fiert. Cu gustul său subtil, este ușor de combinat cu o gamă largă de condimente, ierburi aromatice și legume. Carnea de pui se va consuma doar daca temperatura de preparare a atins cel putin 75°C - acest lucru se poate verifica folosind o sondă pentru carne.