Scoicile

Scoicile

Scoicile sunt benefice organismului

fiind sărace în grăsimi şi bogate în fier, vitamina B12 şi proteine. Acestea au un aport mai mare de proteine decât carnea de vită macră

În limba română, termenul „scoică” provine din cuvântul „skolika” din slavă, care înseamnă „coajă”. Acestea fac parte din familia moluştelor bivalve, împreună cu stridiile şi midiile. Spre deosebire de alte bivalve, scoicile trăiesc îngropate în nisip sau pe fundul mării şi se pot deplasa cu uşurinţă.

Acestea au fost consumate şi savurate încă din cele mai îndepărtate timpuri. Mai mult decât atât, scoicilor le-au fost atribuite şi alte întrebuinţări, ele fiind, de exemplu, folosite de către populaţiile indigene din America de Nord ca monedă.

Informaţii nutriţionale

Scoicile sunt benefice organismului datorită faptului că sunt sărace în grăsimi şi bogate în fier, vitamina B12 şi proteine. Acestea au un aport mai mare de proteine decât carnea de vită macră, 100 g de scoici asigurând peste jumătate din necesarul zilnic de proteine recomandat unui adult, spre deosebire de carnea de vită care asigură doar 28%. Mai mult decât atât, doar 6 grame de scoici asigură 100% din doza zilnică recomandată de vitamina B12. De asemenea, scoicile sunt foarte bogate în minerale sănătoase precum seleniu, zinc, magneziu şi potasiu. Nu în ultimul rând, scoicile se află printre cele mai bogate alimente în fier, conform clasificării realizate de WebMD şi de blogul BBC Good Food.

Prepararea şi servirea scoicilor

Scoicile pot fi recoltate şi consumate pe tot parcursul anului. Înainte de preparare, pentru a te asigura că scoicile sunt proaspete, verifică dacă acestea au un miros plăcut şi nu uita să le speli cu atenţie. Ele pot fi consumate crude, coapte, prăjite sau fierte în abur de apă sau de vin alb, până li se deschid cochiliile. Scoicile pot fi conservate până la 3 luni prin intermediul congelării. Pentru a le pregăti, ele trebuie clătite cu apă sărată, puse într-un recipient împreună cu sucul lor şi acoperite cu apă cu sare.

O selecţie de scoici comestibile

Scoicile Carril, Galicia, Nordul Spaniei

În Carril, în Nord-Vestul Spaniei, în luna august este organizat Festivalul Anual al Scoicilor, dedicat speciei locale de scoici Carril, despre care se spune că sunt cele mai bune din lume. Aceste scoici sunt proaspăt culese din Estuarul Arousa, ele păstrându-și astfel aroma lor distinctă și o savoare deosebită.