Scorţişoara

Scorţişoara

În bucătăria vestică,

scorțișoara este mai des utilizată pentru deserturi și preparate dulci, pe când în bucătăria indiană, ea ocupă un loc de frunte în prepararea multor mâncăruri

Caracteristici

Scorțișoara este un condiment obținut din partea interioară a scoarței mai multor specii de arbori din clasa Cinnamomum, care face parte din familia Lauraceelor.
Deși specia Cinnamomum verum, originară din Sri Lanka, este considerată a fi sursa „scorțișoarei adevărate”, cea mai mare parte din scorțișoara aflată în comerț este obținută dintr-o specie înrudită de arbori, Cinnamomum aromaticum. Acest tip de scortișoară este numită „cassia” și cultivată în China și în sudul și estul Asiei. Aceste două tipuri de scorțișoară diferă în ceea ce privește gustul, mirosul și compoziția chimică.

În bucătăria vestică, scorțișoara este mai des utilizată pentru deserturi și preparate dulci, pe când în bucătăria indiană, ea ocupă un loc de frunte în prepararea multor mâncăruri, fiind prezentă și în garam masala, un amestec de condimente folosit de obicei în curry-ul de pui.

Află mai mult

O scurtă istorie

Scorțișoara este unul dintre cele mai vechi condimente cunoscute, fiind menționată în Biblie și utilizată în Egiptul antic în scopuri culinare și terapeutice. În acele vremuri, valoarea scorțișoarei era atât de ridicată, încât era considerată mai prețioasă ca aurul. De aceea, scorțișoara a fost considerată un dar demn de monarhi sau zei - dovadă stă o inscripție ce consemnează o ofrandă de scorțișoară în templul lui Apollo din Milet. După Pliniu, o livră romană (cca. 327 de grame) de scorțișoară cassia valora cam cât zece salarii ale unui muncitor.

De asemenea, scorțișoara este menționată într-una dintre primele cărți chinezești despre medicină botanică, datată în jur de 2.700 Î.Hr. Popularitatea scorțișoarei s-a menținut ridicată pe parcursul istoriei, ea devenind una dintre cele mai folosite condimente în Evul Mediu în Europa. Datorită căutării pe care o avea, ea s-a transformat într-unul dintre bunurile cele mai des tranzacționate între Orientul Apropiat și Europa.

Află mai mult

Cultivarea arborilor pentru scorţişoară

• Arborii din a căror scoarță se obține scorțișoara sunt cultivați timp de doi ani și apoi tulpinile sunt tăiate aproape de rădăcină. În următorul an, din fiecare ciot vor crește în jur de 12 noi vlăstari.
• Tulpinile tăiate trebuie procesate imediat după recoltare, cât timp scoarța interioară este încă umedă.
• Scoarța exterioară este înlăturată, apoi tulpina este bătută cu un ciocan, pentru a disloca scoarța interioară. Aceasta este apoi extrasă în fâșii, care mai apoi sunt rulate în cunoscutele bețișoare de scorțișoară și apoi lăsate la uscat.

Valoarea nutriţională


Minerale
O lingură de scorțișoară (cassia) – adică în jur de 8 g – conține 1.4 mg de mangan, un microelement implicat în absorbția calciului, îmbunătățirea sistemului imunitar, precum și în metabolizarea carbohidraților și grăsimilor în organism.

Uleiuri esențiale
Aroma scorțișoarei se datorează unui ulei esențial ce se ridică la 1% din componența sa. Acest ulei este extras prin zdrobirea scoarței interioare și macerarea ei în apă de mare și distilarea compusului obținut. Uleiul esențial are o culoare aurie și un gust aromat ce lasă o senzație de încălzire, ce se datorează cinnamaldehidei.

În medicină

Un studiu* a relevat faptul că introducerea în alimentația zilnică a unei jumătăți de linguriță de scorțișoară pe o perioadă de 40 de zile poate conduce la reducerea nivelului colesterolului cu aprox. 18% și la reducerea nivelului glicemiei cu 24%.

Potrivit WebMD, unele studii de laborator au descoperit ca scorțișoara poate avea efecte anti-inflamatoare și anti-oxidante.

Cu toate acestea, consumul unor cantități ridicate de scorțișoară nu este recomandat celor care suferă de afecțiuni ale ficatului.

Un studiu a reliefat faptul că aroma scorțișoarei are efecte benefice asupra activității creierului, îmbunătățind rezultatele obținute de subiecți în ceea ce privește memoria și viteza de reacție motorie la stimuli vizuali. **

*Khan A., Safdar M, Ali Khan MM, Khattak KN, Anderson RA – Scorțișoara poate reduce nivelul glicemiei și al lipidelor la persoanele cu diabet de gradul 2
**Conform unui studiu al Wheeling Jesuit University

Află mai mult

Trucuri utile

• Vreți să reduceți caloriile? Presărați un praf de scorțișoară peste câteva felii de măr și obțineți o gustare sănătoasă.
• Scorțișoara, prin proprietățile ei anti-oxidante, netezește și revigorează pielea obosită și aspră a picioarelor. O puteți utiliza în băi relaxante, adăugând câteva lingurițe de scorțișoară în apă.
• Pentru buze pline, aplicați puțină scorțișoară pe buze după aplicarea strugurelului obișnuit, așteptați câteva secunde și veți simți furnicături. Reaplicați strugurelul și veți observa efectul.
• Reîmprospătați aerul din locuință punând câteva lingurițe de scorțișoară măcinată într-un bol și plasându-l pe o masă în centrul camerei.

Află mai mult