Kale

Kale

O varză cultivată de peste 2000 de ani

Cu un conţinut de calciu mai mare decât laptele şi cu vitamina K din abundenţă, varza kale este o alternativă extraordinară.

Varza Kale, cunoscută și sub denumirea de borecole sau varza țăranului, a fost cultivată de mai bine de 2000 de ani. De-a lungul timpului, a fost consumată la scară largă, în special în Europa, datorită rezistenței sale la îngheț și datorită faptului că aceste culturi pot fi recoltate târziu, la final de an. Numele său provine din cuvântul „kāle” de origine daneză, suedeză și norvegiană, din cuvântul de origine germană „Khal” și din cuvântul de origine scoțiană-galeză „càl” sau „kall”. Culorile frunzelor de varză Kale alternează între verde luminos și întunecat, până la verde violet sau verde maro. Precum broccoli, conopida sau salata verde, varza Kale este descendenta verzei sălbatice.

Varza Kale are o aromă dulce și ușor înțepătoare, cu o savoare astringentă datorită conținutului mare de fier. Diferitele tipuri de varză Kale au și gusturi diverse: Kale roșie este indicată pentru salate, pentru un gust fin, Kale creață are un gust înțepător, pe când Kale palmier are un gust dulceag. Frunzele mai mici de Kale sunt, în general, mai fine și mai dulci decât cele de dimensiuni mari.

Descărcați infograficul

Sănătate

Varza Kale poate funcționa ca antiinflamator datorită conținutului de omega-3 și acizi grași, esențiali în lupta împotriva artritei reumatoide, a astmului sau a bolilor autoimune. Varza Kale conține mai mult calciu decât laptele. Calciul ajută la prevenirea pierderii masei osoase, previne apariția osteoporozei și menține metabolismul în parametri normali. Kale are un aport mărit de Vitamina K, ce luptă pentru combaterea cancerului. (mindbodygreen.com)

Sfaturi

  • Cum se alege

    Varza Kale proaspătă este fermă, tare, colorată într-un verde intens, fără semne de îngălbenire. Frunzele mai mici sunt mai fine și au un gust dulceag.

  • Cum se depozitează

    Durata de depozitare este de 5 zile, în frigider. Cu cât este ținută mai mult în frigider, cu atât devine mai înțepătoare la gust. Nu o spălați înainte de depozitare pentru că se deteriorează mai repede.

  • Cum se prepară

    Este important ca varza Kale să fie scufundată în apă rece pentru a înlătura toate impuritățile. Tăiați frunzele și tulpinile în bucăți mici pentru o preparare rapidă.