Quinoa

Quinoa

„Mama cerealelor”

Quinoa este un ingredient versatil şi sănătos. Bogată în fibre, magneziu, fier, vitamine, antioxidanţi şi proteine, quinoa conţine toţi cei 9 aminoacizi esenţiali.

Originile quinoei datează de mai bine de 4.000 de ani, în regiunea Anzilor, din Bolivia și Peru. Incașii numeau quinoa „mama cerealelor”, fiind servită în cantități mici, în dieta zilnică. Semințele de quinoa fac parte din familia Chenopodiaceae, ceea ce înseamnă că sunt înrudite cu spanacul sau sfecla, și mai puțin cu cerealele. Animalele și păsările nu mănâncă aceste semințe pentru că au o suprafață amară, dată de substanța denumită saponină. Quinoa intră în categoria alimentelor organice, pentru că nu are nevoie de tratament chimic pentru a putea fi cultivată și pentru a da producție.

Descărcați infograficul

Află mai mult

Gustul semințelor de quinoa

Seminte de quinoaQuinoa poate fi de trei tipuri – de culoare albă, roșie și neagră. Cele trei sortimente au un gust asemănător, amărui, dar în același timp ușor dulceag, cu o tentă de nucă. Quinoa de culoare neagră este mai dulceagă decât celelalte sortimente. Din cauza învelișului amărui de saponină, gustul acestor semințe diferă în funcție de cât de bine le spălați înainte de a fi preparate.

Sănătate

Quinoa este bogată în fibre, magneziu, complexul de vitamine B, fier, potasiu, calciu, fosfor, vitamina E și antioxidanți (www.oaquinoa.com); ea mai conține toți cei nouă aminoacizi esențiali, fiind cea mai bogată între cereale (www.organicfacts.net/www.authoritynutrition.com).

Gătire

Quinoa este un ingredient versatil și o alternativă la cușcuș, alături de orez și alte cereale. Când sunt fierte, semințele de quinoa seamănă cu orezul. Pot fi expandate, transformate în fulgi sau făină, devenind opțiunea ideală de gluten-free, pentru copt sau gătit.

Puteți obține semințe de quinoa expandate, folosind o cratiță, pe plita cu inducție. Semințele astfel preparate pot fi utilizate în muesli sau la realizarea batoanelor cu cereale. Semințele de quinoa pot fi prăjite în ulei de măsline, pentru un gust mai pronunțat de nucă. Semințele de quinoa sunt ideale pentru preparatele vegetariene – sunt pline de savoare și surse de proteine.