Ingrediente
Pentru aluat fraged |
120g unt rece, cuburi 265g faina alba, cernuta 1g sare 65g zahar pudra, cernut 30g faina de migdale 50g oua intregi ½ lingurita extract de vanilie |
Pentru frangipane |
75g unt, temperatura camerei 75g zahar pudra 75g pudra de migdale galbenusuri 15g amidon 1 lingurita extract de vanilie smochine taiate in sferturi |

1. Combinati untul rece cu faina alba si sarea, precum si zaharul pudra si faina de migdale. Mixati la robot pana obtineti un mestec nisipos.
Mic sfat! Pentru un gust mai intens al tartei, inlocuiti faina de migdale cu miez de nuca sau alune de padure macinate.

2. Adaugati oul si vanilia si mixati la viteza mica pana obtineti un aluat omogen. Formati o bila de aluat pe care infoliati-o in folie alimentara. Dati la frigider pentru minim 6 ore.
Mic sfat! Pentru a lucra mai bine aluatul fraged, pastrati-l la frigider minim 6 ore, preferabil peste noapte.

3. Puneti aluatul pe masa de lucru usor infainata si intindeti o foaie subtire. Decupati si formati crusta de tarta.
Mic sfat! Strangeti resturile de aluat, framantati usor si dati din nou la frigider inainte de a intinde o noua foaie pentru o alta tarta.

4. Intepati aluatul cu o furculita si congelati 15 minute. Coaceti la 180C pentru 12-15 minute sau pana marginile devin usor aurii.

5. Mixati untul cu zaharul pudra. Adaugati galbenusurile, vanilia, pudra de migdale si vanilia.

6. Puneti crema in coaja de tarta si asezati deasupra smochinele. Continuati sa mai coaceti inca 20-30 minute. Lasati la racit inainte de servire.
Mic sfat! Puteti inlocui smochinele cu alte fructe: pere, mere, piersici, prune.
