Acest site web utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii pe acest site web fara a va modifica setarile browser-ului web privind cookie-urile va dati acordul cu privire la utilizarea de catre noi a cookie-urilor. Aflati mai multe citind ghidul nostru privind utilizarea cookie-urilor.
Ingrediente
Pentru plamadet |
300g faina 300ml lapte 35g drojdie proaspata |
Pentru aluatul final |
120g galbenus proaspat 50g oua intregi 10g sare 150g zahar alb granulat 25ml rom brun 15g coaja de citrice rasa (lamaie si portocala) 5ml extract de vanilie Plamadetul de mai sus 400g faina alba 100g unt 82%, topit si racit 100ml ulei vegetal |
Pentru umplutura |
380g miez de nuca, macinat 250g zahar pudra 70g cacao pudra 160g oua intregi 15g coaja rasa de portocala 200g rahat, taiati cuburi |
Pentru topping |
1 ou intreg 20 ml lapte |

1. Combinati ingredientele pentru plamadet si acoperiti cu folie alimentara pentru 30 minute sau pana plamadetul isi dubleaza volumul si observati activitate in bol, adica formarea bulelor de aer.

2. Mixati galbenusurile si oul cu sarea si zaharul in robotul Kitchen Assistent pana isi dubleaza volumul. Adaugati romul, coaja de citrice si vanilia. Omogenizati.

3. Incorporati apoi faina si plamadetul. Framantati la viteza cea mai mica pentru 5 minute. Dati viteza la treapta a doua si continuati sa framantati inca 10 minute, adaugand putin cate putin din grasime – intai de toate untul topit si racit, apoi uleiul. Lasati aluatul sa se odihneasca 10 minute, apoi framantati inca 10 minute la viteza a doua. Veti obtine un aluat mai elastic si mai usor de lucrat procedand asa.
Mic sfat! Adaugati grasimea treptat, asteptand sa se incorporeze inainte sa mai turnati din nou.

4. Acoperiti bolul cu folie alimentara si lasati la crescut 40 minute in cuptorul preincalzit la cea mai joasa temperatura, activand functia PlusSteam. In tot acest timp, aluatul isi va dubla sau tripla volumul.

5. Combinati toate ingredientele pentru umplutura, mai putin rahatul, intr-un bol. Omogenizati bine si dati deoparte pana la folosire. Ungeti cu unt tavile si tapetati-le cu hartie de copt. Pentru aceasta reteta am folosit tavi de 20 x 10 cm.

6. Impartiti aluatul in trei parti egale apoi asezati-l pe masa de lucru infainata. Taiati fiecare bucata in doua apoi rulati cu un sucitor fiecare parte de aluat intr-o foaie subtire. Aplicati crema de ciocolata si nuca cu o spatula, apoi presarati rahat taiat cuburi sau fasii. Rulati strans fiecare foaie de aluat, apoi impletiti-le.

7. Asezati cozonacii in tavi si lasati-i la crescut in cuptorul aragazului PlusSteam, activand functia de coacere cu aburi la cea mai joasa temperatura. Sunt gata atunci cand isi dubleaza volumul.

8. Ungeti cu ou amestecat cu lapte pentru a obtine o suprafata lucioasa si frumos coapta, dupa care coaceti cozonacii in cuptorul aragazului PlusSteam pentru 50 de minute. Lasati la racit in tava timp de 10 minute, apoi transferati pe un gratar pentru a se raci complet.
Mic sfat! Taiati cozonacul abia dupa ce s-a racit.

Din seria Horeca & Electrolux...
Produse recomandate

Aragazul PlusSteam
Aflati mai mult despre ce poate insemna noul aragaz Electrolux cu functia PlusSteam pentru familia dvs. Aflati cum puteti umple casa cu miros de paine proaspat coapta, ca la brutarie, sau cum fripturile devin mai aromate si mai suculente cu putin abur sau aflati cum puteti folosi cuptorul aragazului PlusSteam la conservarea alimentelor ca sa va bucurati de bunataturi si pe timp de iarna.