.

Cozonaci cu nuca, rahat si cacao

Nelipsit de pe masa de sarbatori sau ocazii speciale, cozonacul necesita putina indemanare si un strop de abur pentru a creste pufos. Cu ocazia Craciunului va invitam sa incercati reteta Olgutei Iliescu de la Horeca School, explicata pas cu pas.

Ingrediente

Pentru plamadet

300g faina
300ml lapte
35g drojdie proaspata

Pentru aluatul final

120g galbenus proaspat
50g oua intregi
10g sare
150g zahar alb granulat
25ml rom brun
15g coaja de citrice rasa (lamaie si portocala)
5ml extract de vanilie
Plamadetul de mai sus
400g faina alba
100g unt 82%, topit si racit
100ml ulei vegetal

Pentru umplutura

380g miez de nuca, macinat
250g zahar pudra
70g cacao pudra
160g oua intregi
15g coaja rasa de portocala
200g rahat, taiati cuburi

Pentru topping

1 ou intreg
20 ml lapte



1. Combinati ingredientele pentru plamadet si acoperiti cu folie alimentara pentru 30 minute sau pana plamadetul isi dubleaza volumul si observati activitate in bol, adica formarea bulelor de aer.

 

2. Mixati galbenusurile si oul cu sarea si zaharul in robotul Kitchen Assistent pana isi dubleaza volumul. Adaugati romul, coaja de citrice si vanilia. Omogenizati.

3. Incorporati apoi faina si plamadetul. Framantati la viteza cea mai mica pentru 5 minute. Dati viteza la treapta a doua si continuati sa framantati inca 10 minute, adaugand putin cate putin din grasime – intai de toate untul topit si racit, apoi uleiul. Lasati aluatul sa se odihneasca 10 minute, apoi framantati inca 10 minute la viteza a doua. Veti obtine un aluat mai elastic si mai usor de lucrat procedand asa.

Mic sfat! Adaugati grasimea treptat, asteptand sa se incorporeze inainte sa mai turnati din nou.

 

4. Acoperiti bolul cu folie alimentara si lasati la crescut 40 minute in cuptorul preincalzit la cea mai joasa temperatura, activand functia PlusSteam. In tot acest timp, aluatul isi va dubla sau tripla volumul.

 

5. Combinati toate ingredientele pentru umplutura, mai putin rahatul, intr-un bol. Omogenizati bine si dati deoparte pana la folosire. Ungeti cu unt tavile si tapetati-le cu hartie de copt. Pentru aceasta reteta am folosit tavi de 20 x 10 cm.

 

6. Impartiti aluatul in trei parti egale apoi asezati-l pe masa de lucru infainata. Taiati fiecare bucata in doua apoi rulati cu un sucitor fiecare parte de aluat intr-o foaie subtire. Aplicati crema de ciocolata si nuca cu o spatula, apoi presarati rahat taiat cuburi sau fasii. Rulati strans fiecare foaie de aluat, apoi impletiti-le.

  

7. Asezati cozonacii in tavi si lasati-i la crescut in cuptorul aragazului PlusSteam, activand functia de coacere cu aburi la cea mai joasa temperatura. Sunt gata atunci cand isi dubleaza volumul.

 

8. Ungeti cu ou amestecat cu lapte pentru a obtine o suprafata lucioasa si frumos coapta, dupa care coaceti cozonacii in cuptorul aragazului PlusSteam pentru 50 de minute. Lasati la racit in tava timp de 10 minute, apoi transferati pe un gratar pentru  a se raci complet. 

Mic sfat! Taiati cozonacul abia dupa ce s-a racit.


cozonac cu umplutura de nuca, rahat si cacao

Din seria Horeca & Electrolux...

Produse recomandate

Aragazul PlusSteam

Aflati mai mult despre ce poate insemna noul aragaz Electrolux cu functia PlusSteam pentru familia dvs. Aflati cum puteti umple casa cu miros de paine proaspat coapta, ca la brutarie, sau cum fripturile devin mai aromate si mai suculente cu putin abur sau aflati cum puteti folosi cuptorul aragazului PlusSteam la conservarea alimentelor ca sa va bucurati de bunataturi si pe timp de iarna.